Puukauppa: Puun kysyntä on kova ja hinnat rikkovat ennätyksiä – kilpailutus entistä tärkeämpää

kymenlaakso

Puun kysyntä on tällä hetkellä erinomainen ja se on nostanut puun hintoja merkittävästi. Kaikkien puutavaralajiien hinnat ovat nousseet kevään aikana ja nousua on nähty jopa 40%. Merkittävää on myös se, kuinka suuret erot ostajien tarjousten välillä.

- Meillä on ollut puukauppoja kilpailutuksessa, joissa tarjousten ero on ollut yli 20%. Keskimääräisessä leimikossa se voi olla jopa 10 000 euroa. Aiemmin on uutisoitu ennätyksiä hipovista hinnoista Keski-Suomessa ja Päijänteessä. Täysin sama on nähtävissä myös meillä Kymenlaaksossa, vahvistaa Mhy Kymenlaakson johtaja Panu Pettinen

Pettinen kannustaakin metsänomistajia olemaan tarkkana ja käyttämään asiantuntija-apua kilpailutuksessa. – Kysynnän kasvu kertoo siitä, että ostajilla on pula puusta. Silloin ehdottomasti kilpailutus on kaikkein tärkein osa, kun tavoitteena on onnistunut puukauppa.

Kaikelle puulle on nyt kysyntää.

Harvennuksilta se, mitä aiemmin sai päätehakkuusta

Kymenlaaksossa kesällä korjattavilla uudistushakkuukohteilla on tarjottu havutukista paikoin reilusti yli 80 euroa kuutiolta. – Kuidustakin on tarjottu 35 euroa kuutiolta. Noususta kertoo paljon myös se, että nyt harvennuskuiduista on saanut sen, mitä muutama vuosi sitten sai uudistushakkuulta. 

Puumarkkinatilanne parantaa merkittävästi erityisesti harvennuksien kannattavuutta, sillä kuitujen kohdalla kysynnän kasvu on suhteellisesti suurempaa kuin uudistushakkuiden osalta. Tämä on hyvä uutinen metsänomistajalle. 

Pellervon taloustutkimus julkaisi ennusteensa metsäalalle. Merkillepantavaa on, että maailmanmarkkinoilla lopputuotteiden hinnat ovat kääntyneet laskuun ja PTT ennustaakin, että esimerkiksi papereiden keskimääräinen vientihinta laskee tänä vuonna selvästi viime vuoden piikistä.

Ajankohtaista

  1. Metsänhoitoyhdistys Kymenlaakson johtaja vaihtuu

    Metsänhoitoyhdistys Kymenlaakson johtaja vaihtuu

    Kymenlaakso

    Metsänhoitoyhdistys Kymenlaakson johtaja Panu Pettinen on ilmoittanut siirtyvänsä pois Mhy:n palveluksesta ja vaihtavansa 1.4. alkaen uusiin tehtäviin metsäalalla.

    Lue lisää
  2. Mhy Kymenlaakson toimistopäällikkö Eija Auvinen palkittiin stipendillä

    Mhy Kymenlaakson toimistopäällikkö Eija Auvinen palkittiin stipendillä

    Kymenlaakso

    Metsänhoitoyhdistys Kymenlaakson toimistopäällikkö Eija Auviselle on myönnetty Metsämiesten Säätiön ”Työyhteisön hyvä tyyppi” -stipendi.

  3. Mitä leimikonteko on?

    Mitä leimikonteko on?

    Kymenlaakso

    Monesti metsäammattilaisen puheessa vilahtaa sanoja kuten leimikonteko. Mitä ihmettä se tarkoittaa ja miten tehdään leimikkoa?

2024 © Metsänhoitoyhdistykset