Iskikö myrsky metsään? Tässä muistilista metsänomistajalle

kymenlaakso

Loppukesä voi olla stressaavaa aikaa metsänomistajalle, sillä sääkartoille piirtyy tuon tuosta ukkosrintamia. Ukkosrintamiin voi pahimmillaan kuulua syöksyvirtauksia, jotka silittävät metsää kuin viljaa. Tuhon äärellä seisoessa voi tuntua, ettei tilanteesta ole ulospääsyä ja eurot valuvat silmissä hukkaan. Ikävä kyllä, emme voi luonnonvoimille mitään ja onkin tärkeä koettaa suunnata katse tulevaisuuteen.  

Tässä muistilista metsänomistajalle, jos myrsky on käynyt metsässäsi:

 1. Kartoita tilanne ja ota yhteys Metsänhoitoyhdistykseen. 

Missä metsää on kaatunut ja kuinka paljon? Onko kyse yksittäisistä puista vai laajemmasta alueesta. Metsälaki veloittaa metsänomistajaa huolehtimaan metsästä pois yli 10 kiintokuutiometriä/ha ylittävä määrä kuusipuutavaraa, mäntypuutavaralla määrä on 20 kiintokuutiometriä/ha.

Metsänhoitoyhdistyksellä on jo varhaisessa vaiheessa tilannekuva myrskyn laajuudesta ja myrskytuhojen korjuun etenemisestä. Ota siis yhteyttä omaan metsäasiantuntijaan. 

Myrskytuhoalueelle ei kannata mennä sekaan, sillä kaatuneet puut voivat olla jännittyneitä ja löystyneet juuristot voivat antaa periksi pienessäkin tuulenvireessä. 

Laajoissa tuhoissa maltti on valttia: vaikka oman metsän tuhoutuminen on suuri asia, moni kanssametsänomistaja voi olla kanssasi samassa tilanteessa. 

2. Tee ilmoitus vakuutusyhtiöösi 

Mikäli sinulla on metsävakuutus, tee ilmoitus vakuutusyhtiöösi myrskytuhosta. Useimmissa

tapauksissa vakuutusyhtiö pyytää suoraan Metsänhoitoyhdistystä tekemään tuhoarvion kohteesta, jonka perusteella saat korvauksen.  

3. Jätä tuhopuiden korjuu ammattilaiselle 

Myrskypuiden korjuu on vaativaa työtä, joka kannattaa jättää ammattilaisille. Laajoissa myrskytapauksissa tuho on kohdannut jopa kokonaisia kyliä, joten Metsänhoitoyhdistyksellä on kattava tilannekuva siitä, missä kohteet sijaitsevat ja miten korjuu on järkevin hoitaa. 

4. Myrskyn jälkeen – uudistamisvelvoite 

Jos myrsky tekee yli 0,3 hehtaarin suuruisen aukon metsään, syntyy metsänomistajalle uudistamisvelvoite. Tämä tarkoittaa, että metsänomistajan on huolehdittava uuden puusukupolven aikaan saamisesta, ja helpoiten se onnistuu sopimalla metsänuudistamisesta jo myrskytuhon korjaamisen aikana.  

Teksti: Sanna Tuominen, viestintäasiantuntija, Mhy Kymenlaakso

Ajankohtaista

 1. Toimistot suljettuina 19.-21.9.

  Toimistot suljettuina 19.-21.9.

  Kymenlaakso

  Toimihenkilöt kouluttautuvat uuden metsäjärjestelmän käyttöön syyskuussa. Siirtymävaiheessa voi ilmetä viivästyksiä asiakaspalvelussa ja laskutuksessa.

  Lue lisää
 2. Uusi metsäjärjestelmä käyttöön Mhy Kymenlaaksossa syksyllä

  Uusi metsäjärjestelmä käyttöön Mhy Kymenlaaksossa syksyllä

  Kymenlaakso

  "Uusi metsäjärjestelmä tulee hyödyttämään kaikkein eniten juuri metsänomistajia, sillä pystymme tarjoamaan entistä monikanavaisempaa palvelua", kertoo Mhy:n johtaja Panu Pettinen.

 3. Tulevat metsäammattilaiset aloittamassa metsäuraa

  Tulevat metsäammattilaiset aloittamassa metsäuraa

  Kymenlaakso

  Kuluvan maastokauden metsäharjoittelijat ovat työskennelleet ahkerasti taimien kanssa jo kuukauden. Keitä he ovat ja millaisia ajatuksia heillä on metsäalasta?

2023 © Metsänhoitoyhdistykset