Harvennukset: Neljän kohdan muistilista metsänomistajalle
kymenlaakso
Metsien harvennukset ovat puhututtaneet metsänomistajia sekä metsäammattilaisia viime viikkoina. Esiin tulleet puutteet ovat huolestuttava ilmiö ja aihe vaatii huomiota kaikilta metsässä toimivilta.
Metsätalous perustuu tutkittuun tietoon. Tapion julkaisemat, tutkimuksiin perustuvat, metsänhoidon suositukset ohjaavat kaikkea toimintaa metsässä. Suositusten mukaiset harvennukset pitävät huolen siitä, että metsä sitoo jatkossakin hiiltä ja tuottaa metsänomistajalle puukauppatuloja.
Mitä ottaa huomioon, kun harvennukset ovat ajankohtaisia omassa metsässä?
- Metsänhakkuusopimusta tehdessä on tärkeä kiinnittää huomiota ehtoihin. Niissä tulee olla maininta jäävän puuston määrästä ja kriteereinä tulee käyttää metsänhoidon suosituksia. Näin mahdollisessa sopimusrikkomuksessa on mahdollista saada korvausta sopimukseen kuulumattomien puiden hakkuusta ja näillä puilla on kaksinkertainen hinta. Mitä metsänhoitosuositukset ovat? Lue lisää: Metsanhoitosuositukset.fi
- Korjuunvalvonnalla varmistetaan, että harvennukset tehdään sovitusti ja puutteisiin pystytään vaikuttamaan jo hakkuun aikana. Tärkeimpiä mitattavia asioita ovat ajourien tiheys ja leveys sekä jäljelle jäävän puuston pohjapinta-ala.
- Ensiharvennuksen onnistuminen riippuu myös paljon metsikön laadusta. Ajallaan tehdyt taimikonhoidot ovat ensiarvoisen tärkeässä asemassa. Myös ennakkoraivaus vaikuttaa tutkitusti ensiharvennuksen laatuun helpottamalla korjuuyrittäjän työskentelyä.
- Onnistuneen harvennuksen avaimet ovat toimivassa yhteistyössä. Avoin keskustelu metsänomistajan ja metsäalan ammattilaisten välillä on tärkeää.
Toimivat puumarkkinat edellyttävät myös luottamusta – asioista sovitaan ja niistä pidetään kiinni. Tässä metsänomistajan rooli on tärkeä, sillä vain metsänomistaja tietää ja päättää, mitä metsissä tehdään. Meidän tehtävämme Metsänhoitoyhdistyksessä on auttaa metsänomistajaa metsäasioissa ja sitä kautta pääsemään omiin tavoitteisiin.
Ota yhteyttä omaan metsäasiantuntijaasi
Oma metsäasiantuntijasi kartoittaa metsätilasi hoitotarpeet ja auttaa sinua pitämään huolen metsäomaisuudestasi. Löydät oman metsäasiantuntijasi yhteystiedoista. Metsätilasi löydät myös metsänomistajan omasta palvelusta OmaMetsästä!
Ajankohtaista
Metsänhoitosopimus - metsänhoidon helpoin oppimäärä!
Kymenlaakso
Maksuton metsänhoitosopimus on Mhy Kymenlaakson uusin jäsenpalvelu. Se vastaa metsänomistajien toiveeseen saada metsä asiantuntevasti ja säännöllisesti hoidettua vaivattomasti, omaa aikaa ja matkakilometrejä säästäen. Sopimus perustuu oman metsäasiantuntijan tekemiin ja metsänomistajan omien painotusten mukaisiin hoito- sekä hakkuuehdotuksiin, jotka tehdään joustavasti aina vuodeksi tai useammaksi vuodeksi kerralla. Sopimuksen mukaiset työt hoidetaan ja kilpailutetaan aina metsänhoitoyhdistyksen toimesta, joten palvelu on metsänomistajalle hyvin vaivatonta. Tavoitteenamme on saada kustannustehokkaasti hoidettu metsä ja mahdollisimmat hyvät puukaupat, aina metsänomistajan etuja ja tavoitteita kunnioittaen.
OmaMetsä makeasti haltuun
Kymenlaakso
OmaMetsä on metsänhoitoyhdistysten oma sovellus, josta metsänomistaja näkee kiinteistöjensä metsäpinta-alat, kuviot, puuston tiedot ja puuston arvioidun arvon. Kuviokohtaisten tietojen avulla voi suunnitella omia metsänhoidon tavoitteita tukevia hoitotoimenpiteitä ja kartoittamaan puunmyyntimahdollisuudet. Metsänhoitoyhdistyksen jäsenenä saa lisäksi enemmän ajankohtaista puumarkkinatietoa ja pääsee seuraamaan mm. alueellisten puunostajien aktiivisuutta sekä tarkempia puunhintatietoja. Metsänhoitoyhdistys Kymenlaakso kannustaa alueensa metsänomistajia ottamaan OmaMetsän makeasti haltuun ja palkitsee kampanja-aikana sovelluksen kautta viestin lähettäneet herkullisella lahjakortilla.
Henkilömuutoksia
Kymenlaakso
Pohjoisen Jaalan ja Valkealan alueille on valittu metsäasiantuntijaksi iittiläinen Heidi Ahonen. Ahonen aloittaa tehtävässään 1.2. Hanna Virtasen siirryttyä MHY Kymenlaakson asiakkuuspäälliköksi. Virtasen tehtäviin kuuluu mm. koko yhdistyksen alueen metsäpalveluiden ja tuotteiden kehittäminen sekä jäsenhankinta. Ahonen jatkaa Virtasen aktiivista työtä pohjoisen Kymenlaakson metsänomistajien parissa.