Usein kysytyt kysymykset puukaupasta

Usein kysytyt kysymykset puukaupasta

 

1. En tiedä mitään puukaupan käymisestä. Miten teen puukauppaa? Onko se vaikeaa?

Puukaupan käynti on niin helppoa, kuin haluat sen olevan. Päätös tehdä puukauppaa on iso sekä se voi tuntua liian suurelta ja epämääräiseltä asialta. Jos puukauppa on sinulle täysin uusia asia, suosittelen ottamaan yhteyttä omaan metsäasiantuntijaasi. Hän neuvoo sinut alkuun ja kertoo kaupankäynnin kiemuroista metsäkäynnin yhteydessä. Alkuun pääset myös tutustumalla Puukauppa-sivustoomme ja sen tarjoamiin tietoiskuihin.

 

2. Miksi metsä pitää ennakkoraivata ennen hakkuuta?

Leimikon ennakkoraivaus on tärkeä tehdä, koska pusikkoinen hakkuu on motokuskin painajainen. Alikasvos estää motokuskia näkemästä puiden tyvelle, jolloin työ on tehtävä lähes sokkona. Työ hidastuu ja korjuuvaurioiden riski kasvaa merkittävästi. Kun ennakkoraivaus on tehty oikein, koneenkuljettaja pystyy valitsemaan harvennuksella tarkemmin poistettavat puut jättäen metsän tuottokyvyn kannalta parhaat puut pystyyn. Uudistusaloilla ennakkoraivaus helpottaa myös uudistamistöitä.

3. En halua metsääni niin isoa konetta. Miksi ei ole tarjolla pieniä koneita?

Koneen koko ei kerro siitä, millaiseksi metsä jää hakkuun jälkeen. Tässä, kuten monessa muussakin metsässä tehtävässä työssä, taitava konekuski osaa tehdä kalustolla kuin kalustolla hyvää jälkeä. Urien havutus, riittävä ennakkoraivaus ja maltti työskentelytavoissa ovat hyvän harvennusjäljen salaisuus. Pienet koneet ovat niin tehoiltaan, ulottuvuudeltaan kuin kuormamääriltään pieniä. Esimerkiksi pieni ajokone tarvitsee tiheämpää ajouraverkostoa.

4. Milloin hakkuu alkaa?

Hakkuuaika riippuu keliolosuhteista sekä ostajan tarpeista. Puukaupassa määritellään onko leimikko kesä- vai talvikorjuukelpoinen tai jopa kelirikkoaikana korjattavissa. 

5. Milloin saan puukaupparahat?

Puukaupan maksuaikatuluista sovitaan puukauppasopimuksessa. Usein eri ostajilla on tarjolla ennakkorahoitusvaihtoehtoja, jotka kuitenkin ovat käytännössä maksullisia rahoituspalveluita. Puukaupan vastapuolella on sopimuksesta riippuen 1-3 vuotta aikaa korjata puut. Keskimäärin sopimuksissa maksuaika on yksi (1) kk hakkuun jälkeen. 

6. Mitä veroja puukauppatuloista tulee maksaa?

Puukauppaa käydään arvonlisäverottomilla summilla, mutta puukaupparahat tilitetään myyjälle arvonlisäverollisina. Tämä arvonlisävero tulee palauttaa valtiolle seuraavan vuoden keväänä, kun veroilmoitus on tehty ja lopullisen arvonlisäveron määrä vöhennysten jälkeen on selvillä. Tilityksen yhteydessä puukaupparahoista on pidätetty 19% ennakonpidätys. Tämä ei kuitenkaan usein riitä puukaupasta maksettavaksi 30/34 prosentin pääomaveroksi.