Ennennäkemättömät myrskytuhot Koillismaalla - nyt vaaditaan malttia ja suunnitelmallisuutta!

24.6.2021

Pelastusviranomaiset ja sähköyhtiöt jatkavat työtään omalla sarallaan, mutta vielä on paljon sähköttömiä taloja sekä avaamattomia kulkuväyliä! Tietojemme mukaan henkilövahingoista olisi selvitty - ainakin tähän asti (tilanne 24.6.21 klo 7.46).

Nyt pitää olla malttia lisävahinkojen - varsinkin henkilövahinkojen -  estämiseksi. "Ronkkeliin" kaatuneet puiden korjuu vaatii ammattitaitoa ja koneellisia apuvälineitä. Jos ei niitä ole, on parempi olla koskematta mihinkään. LähiTapiola on tiedottanut, että vahinkoilmoitus kannattaa tehdä vasta, kun vahingon määrä on selvillä.

Näyttää siltä, että Kuusamo eteläosa, Taivalkosken eteläosa ja Pudasjärven eteläosa on joutunut pahimman myrskyn kohteeksi. 

1. Jos ei hallitse myrskytuhotöitä, ei pidä ryhtyä sahaushommiin. Puut ovat mitä erinäisimmissä jännitystiloissa ja ne voivat ponkaista katketessaan minne tahansa! Jätä siis puiden poisto ammattilaisille.

2. Puita ei kannata mennä katkomaan, jos ei ole tietoa, mihin puut käytettään. Mikäli juuret on maassa kiinni, puu elää ja ei sinisty.

3. Käy turvallisesti tutustumassa vahinkometsään ihan vain kävelemällä. Älä mene kaatuneiden ja nojallaan olevien puiden alle! 

4. Ota yhteyttä mhy:n alueesi metsäasiantuntijaan, joka alkaa suunnitella laajemmassa mittakaavassa hakkuita, että samoilla koneilla saataisiin mahdollisimman tehokas työskentelytahti (tarkoittaa sitä, että yksittäisiä puita ei nyt kannata kerätä vaan keskittyä alueisiin, jossa tuho on totaalinen. Niitä on riittävästi!)

5. Hakkuiden aloitus riippuu sahojen kapasiteetistä ottaa vastaan sahapuuta. Vaikka esim. Pölkyn saha toimii koko kesän, sen sahauskapasiteetti on rajallinen. Työt tulevat alkamaan kunnolla vasta heinäkuun lopulla, kun muutkin sahat palaavat kesätauolta.

6. On todennäköistä, että syksyn 2021 aikana ei tulla ehtimään korjaamaan kaikkea, vaan osa jää seuraavalle vuodelle. Myrskytuhoalueet ovat todella laajoja.