MHY:n jäsenyys

METSÄNOMISTAJAA EI JÄTETÄ!

 

Edunvalvontatyöt rahoitetaan jäsenmaksutuotoilla. Metsänomistajan ei tarvitse maksaa kuin jäsenmaksu omaan metsänhoitoyhdistykseen ja edunvalvontaprosessin rahoitus on hoidettu.

Metsänomistaja ei liity Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton (MTK) jäseneksi. MTK:lla ei ole henkilöjäseniä.

Lähes kaikki metsänhoitoyhdistykset ovat liittyneet MTK:hon ja sitä kautta metsänomistajat saavat keskusjärjestön neuvottelemat edut ja palvelut. Helppoa ja vaivatonta!

Jäsenmaksun rahoittaminen ei ole kenellekään ongelma, sillä:

 1. - jäsenmaksu on 100 % vähennyskelpoinen eli käytännössä verottaja maksaa maksusta pääomavero % verran eli nyt 30 %.

 2. - kun tutustuu muihin jäsenetuihin ja käyttää niitä, voi taloudellisena jäsenhyötynä saada paljon enemmän kuin itse jäsenmaksu on

 3. Vilkaise jäsenetuja TÄSTÄ.

 

Kysymyksiä ja vastauksia

Metsänhoitoyhdistyksen jäsenyys ja järjestäytyminen muuttuvat ensi vuoden alusta lähtien. Jäsenyys metsänhoitoyhdistyksessä säilyy, joten jos olet jäsenyyteesi ja yhdistyksen toimintaa tyytyväinen, sinun ei tarvitse tehdä mitään. Kannattaa kuitenkin lukea nämä kysymykset ja vastaukset, jos jäsenyysasia askarruttaa.

Mitä hyötyä metsänhoitoyhdistyksen jäsenyydestä on?

Yhdistyksellä ei enää ole lakisääteistä velvoitetta palvella kaikkia metsänomistajia tasapuolisesti kuten metsänhoitomaksun aikaan. Yhdistys voi siis halutessaan tarjota metsäpalveluita vain jäsenille tai tarjota jäsenilleen palveluita edullisempaan hintaan kuin muille. Lisäksi yhdistys voi tehdä yhteistyökumppaneittensa (kaupat, pankit, muut palveluntarjoajat) yhteistyösopimuksia, joiden kautta jäsenet saavat rahanarvoisia jäsenetuja. Yhdistyksen jäsenet saavat jäsenpalveluna myös metsiensä PEFC -sertifioinnin. Lisäksi jäsenet saavat myös käyttöönsä MTK:n tarjoamat valtakunnalliset jäsenedut ja -palvelut. 

Miten jäsenmaksu määräytyy ja kuka siitä päättää?

Metsänhoitoyhdistyksen jäsenellä on velvollisuus suorittaa yhdistykselle vuosittain valtuuston syyskokouksen päättämää jäsenmaksua, joka voi olla porrastettu metsän pinta-alan perusteella. Metsänhoitoyhdistyksen hallitus tekee siis valtuuston syyskokoukselle esityksen jäsenmaksun määrästä.Mhy Pudasjärven metsänomistajien keskuudesta vaalein valittu valtuusto päättää jäsenmaksun 5.12.2014.

Olen yhteismetsän osakas. Yhteismetsä on yhdistyksen jäsen. Pitääkö minun vielä liittyä ja maksaa erikseen?

Jäsenmaksu on lähtökohtaisesti metsätilakohtainen. Yhteisomistuksessa olevalta tilalta jäsenmaksu on maksettava koko tilan osalta ja jäsenkortti toimitetaan yhteisomistuksen valtuutetulle asianhoitajalle. Muilta mahdollisilta mhy:n jäseniksi hyväksytyiltä osakasjäseniltä kuin asianhoitajalta voidaan lisäksi periä henkilökohtainen jäsenmaksu. Osakasjäsenillä ei ole erillistä äänioikeutta. Jos siis osakkaana haluat myös jäsenkortin ja jäsenedut käyttöösi, sinun pitää erikseen liittyä yhdistyksen jäseneksi. 

Olen MTK:n tuottajayhdistyksen jäsen. Maksanko MTK:n jäsenmaksua nyt kahteen kertaan? Mitä saan siitä vastineeksi?

Metsänomistaja maksaa jäsenmaksunsa metsänhoitoyhdistykselle. Yhdistys maksaa jäsenmaksua MTK-keskusliitolle.  Valtaosa maksamastasi jäsenmaksusta menee mhy:lle, MTK:lle siitä menee noin 5-10 %. MTK:n jäsenmaksulla yhdistys saa käyttöönsä MTK:n edunvalvonta-, viestintä ja asiantuntijapalvelut, sekä esim. pääsee mukaan PEFC -ryhmäsertifiointiin. Jäsenmaksutuloilla MTK taas tuottaa nämä metsäedunvalvonnan palvelut. Lisäksi yhdistyksen jäsenet saavat käyttöönsä Metsänomistajat -jäsenkortin, joka oikeuttaa käyttämään MTK:n lukuisia jäsenetuja.

Asun eri paikkakunnalla kuin missä metsäni sijaitsevat. Pitääkö minun maksaa myös asuinpaikkani metsänhoitoyhdistyksen jäsenmaksu, jos haluan osallistua tilaisuuksiin?

Jos etämetsänomistaja haluaa käyttää asuinpaikkakuntansa metsänhoitoyhdistyksen neuvontapalveluita, osallistua tilaisuuksiin ja koulutuksiin, suositellaan, että hän liittyy kyseisen yhdistyksen kannatusjäseneksi sen lisäksi, että on metsätilan sijaintikunnan metsänhoitoyhdistyksen jäsen.

Minulla on metsää usean metsänhoitoyhdistyksen alueella. Pitääkö minun maksaa kaikkien jäsenmaksu erikseen?

Kyllä. Jos haluat, että kaikki metsäsi esimerkiksi ovat mukana PEFC -sertifioinnissa tai jos haluat käyttää yhdistyksen jäsenhintaisia palveluita ja esim. saada yhdistyksen lehden, sinun pitää maksaa kunkin yhdistyksen jäsenmaksu erikseen.

Omistan metsää sekä kuolinpesän jäsenenä että yhdessä puolisoni kanssa. Riittääkö yksi jäsenmaksu?

Metsänomistajat, jotka omistavat metsää useassa eri kunnassa, tai yksin sekä yhtymässä/ kuolinpesässä tai puolisot omistavat erikseen metsää, joutuvat maksamaan jäsenmaksun perusmaksun tai tasamaksun tapauksessa koko maksun useaan kertaan, jos haluavat olla usean yhdistyksen jäseniä. Koska päällekkäisiä maksuja ei voida valtakunnallisesti huomioida, suositellaan, että moninkertaisista perusmaksuista voisi saada vapautuksen, mikäli maksajina ovat puolisot ja jäsenyydet ovat samassa yhdistyksessä. Vapautusta haettaisiin hallitukselta kirjallisesti. Tämä tulee kyseeseen, jos asia on kirjattu yhdistyksen sääntöihin.

Jokaisella metsänomistajalla, myös yhtymien ja kuolinpesien sekä yhteismetsien osakkailla tulee olla yksilöllinen jäsennumero ja jäsenkortti, mikäli hän on erikseen liittynyt oman metsäkiinteistön tai toisen yhteisomistuksen kautta jäseneksi.

Eroaminen

Kenekään  metsänomistajan ei ole pakko olla minkään yhdistyksen jäsen. Yhdistyksistä voi erota kirjallisesti yhdistyksen hallitukselle osoittamalla kirjeellä, jossa on tila- ja omistajatiedot sekä kaikkien omistajien allekirjoitukset tai valtuutus asian hoitamiseen.

Maksutonta neuvontaa

 • Asiantuntijamme vastaavat jäsenille metsänhoitoon ja -käyttöön liittyviin kysymyksiin
 • Uudelle metsänomistajalle tarjoamme maksuttoman maastokäynnin metsäneuvojan kanssa
 • Maksuton puunmyyntisuunnitelma valtakirjakaupan yhteydessä
 • Puukaupan teon yhteydessä tietoa hinnoista ja paikkakunnan puumarkkinatilanteesta

Laadukkaat metsäpalvelut jäsenhintaan

 • Metsän uudistaminen, taimikonhoito, paikalliset luottometsurit
 • Puunmyyntisuunnitelma, puukaupan kilpailutus, puunhintatiedot, katkontavertailu, puunkorjuupalvelu
 • Tila- ja tuhoarviot, metsäsuunnitelma

Muut jäsenpalvelut

 • Jäsenten metsät ovat mukana PEFC-metsäsertifioinnissa
 • Metsänhoitoyhdistyksen jäsenlehti; Maaseudun Tulevaisuuden metsänomistajanumero 4 kertaa vuodessa
 • Kursseja ja koulutusta, maastoretkiä, metsämatkoja ja tapahtumia sekä metsätaitokilpailuja
 • Paikallis- ja aluetasolla edunvalvonta: Seuraamme ympäristö- ja kaava-asioita, joilla voi olla suoraa tai välillistä vaikutusta metsäsi käyttöön

Yhteistyökumppaneiden tarjoamat jäsenedut

 • Aarre-lehti: Tilaus tarjoushintaan.
 • Agrimarket: Jonsered-sahan mukana kypärä.
 • BRP: Mönkijän tai moottorikelkan ostajalle varusteita. Ei voi yhdistää muihin etuihin.
 • Savotan Puoti: Tehoheinäin etuhintaan.

Ne metsäomistajat, jotka eivät ole ennen olleet mhy:n jäseniä, voivat liittyä jäseneksi saadakseen samat jäsenedut kuin muutkin mhyjäsenet.

Jäseneksi liitytään joko kirjallisesti hallitukselle osoitetulla kirjellä tai allaolevalla linkillä:

 

Liity nyt jäseneksi tästä linkistä!

 

 

 

 Savotan puoti    Aarrelehti  BRP     BRP     Agrimarket