Mustikat kypsyvät metsissä

22.7.2020

Marjakausi jatkuu ja vauhti kiihtyy. Hillojen lisäksi myös mustikat ovat kypsyneet ja odottavat poimijoita.

Marjakausi on alkanut heinäkuun alussa hillan osalta. Nyt kypsien marjojen joukkoon liittyy mustikka. Mustikkaa on tavattu Kiimingin metsissä vaihtelevasti, hyvissä paikoissa mustikoita on runsaasti eikä ämpäriä tarvitse kuljettaa pitkiä matkoja ennen kuin se on täynnä. Marjastajista osa poimii mustikat käsin, jolloin roskia ei ämpäriin kerry - osa luottaa noukkuriin ja puhdistaa marjat ennen käyttöä tai pakastusta. 

Metsävadelmat ovat vielä raakoja, mutta hyviä paikkoja voi etsiä valmiiksi avoimilta paikoilta, kuten hakkuuaukoilta ja voimalinjojen alta. Arvioiden mukaan elokuun alussa metsävadelmat olisivat kypsiä. Puolukkasadosta on myös tulossa hyvä, mutta niiden toivossa ei vielä kannata lähteä metsään, sillä puolukat kerätään myöhemmin syksyllä. Marjakauden päättää karpalo, jota poimitaan loka- marraskuulla aina lumen tuloon asti. Karpalo ei pilaannu yöpakkasista, paranee vain. 

Marjoja saa poimia jokamiehenoikeuksilla, mutta muistakaa pysäköidä autot tien sivuun siten ettei se estä tiellä liikkumista. Joku muukin voi olla tulossa tai menossa marjaan. Hyvä niksi on laittaa oma puhelinnumero paperille ja paperi tuulilasin sisäpuolelle, jolloin metsässä liikkujaan saadaan yhteys, jos auto on muiden tiellä liikkujien esteenä. 

Metsään mennessä on hyvä ottaa mukaan juotavaa sekä puhelin ja/tai kompassi sekä kartta, jotta metsästä löytää myös takaisin autolle. Evästauon jälkeen roskat laitetaan reppuun tai taskuun ja viedään metsästä pois. Pidetään luonto puhtaana ja poimitaan vitamiinit talteen talven ajaksi.