Huhtikuussa metsäasiantuntijan työt aloittavan hiihtosuunnistajan Tero Linnainmaan kuulumiset

17.1.2020

Saamme Mhy Kiiminkiin toimihenkilövahvistusta, kun Tero Linnainmaa aloittaa työskentelyn meillä metsäasiantuntijana. Tero on lisäksi kummiurheilijamme ja kansainvälisestikin menestynyt hiihtosuunnistaja. Hänen uransa paras tulos tähän asti on MM-pronssi viime vuonna Ruotsista pitkällä matkalla.

Tammikuiset terveiset!

Vaikka lunta on normaalia vähemmän ja lämpöä tavanomaista enemmän on kilpailustartteja kertynyt tavallinen määrä. Maastohiihdon kilpailukausi alkoi jo marraskuulla ja hiihtosuunnistuskilpailuiden makuun päästiin joulukuun alkupuolella.

Talven ensimmäinen kilpailu käytiin Sotkamon Vuokatissa Suomen cupin viestissä. Kilpailu oli hyvä kauden avaus ja antoi positiivisen signaalin, että kesällä on tehty oikeita asioita.

Marraskuulla oli maajoukkueleiri Rovaniemellä, jossa päästiin tekemään ensimmäiset harjoitukset hiihtosuunnistusurilla, jotta kauden avauksessa joulukuulla oltaisiin vähän valmiimpia urilla hiihtoon.

Sodankylän varuskunnan maastoissa käydyt kilpailut olivat myös hiihtosuunnistuksen maailman ranking kilpailut, joten paikalla oli myös muutama ulkomaalainen mm. kaksi MM-mitalistia viime talvelta. Lauantaina kilpailtiin pitkä matka (33,4 km) ja sunnuntaina oli vuorossa keskimatka (14,7 km). Lauantain raskaassa kilpailussa irtosi voitto ja sunnuntaina taivuin voittajalle vain muutaman sekunnin. Näistä asetelmista oli hyvä jatkaa vuoden viimeiselle maajoukkueleirille Ylläkselle. Viereinen kuva on Sodankylän maastoista.

Ylläksen leiri kesti vajaan viikon, jonka jälkeen oli hyvä hetki hieman levähtää syksyn ja alkutalven leirien jälkeen. Olin ollut leirillä lokakuun alusta joulukuun puoleenväliin mennessä kuusi ja puoli viikkoa yhdestätoista viikosta. Mistään lepojaksosta ei ollut kyse, vaan lenkillä kävin vain kerran päivässä tavallisen kahden sijaan.

Joulun jälkeen otin suunnaksi Saariselän, jossa pääsin hiihtämään hyvissä olosuhteissa viikon verran ennen seuraavia kilpailuja Kuusamossa. Kuusamossa oli hyvin lunta ja onnistuneet kilpailut, joissa olin molempina päivinä kolmen joukossa, lauantaina toinen ja sunnuntaina kolmas.  Jälleen kilpailuiden jälkeen oli maajoukkueleiri, jossa pystyimme hyödyntämään valmista hiihtosuunnistusurastoa. Hiihtosuunnistuksessa uraston tekemiseen menee paljon aikaa ja vaivaa, joten kaikki harjoitusmahdollisuudet kannattaa käyttää hyödyksi.

Leiri oli tämän kauden viimeinen, sillä maailmancupin pitäisi alkaa helmikuun alussa Latviassa, mutta tällä hetkellä koko Baltia on lumeton. Järjestäjät miettivät varasuunnitelmaa ja urheilijat ovat sormet ristissä, että kelit kylmenisivät ja lunta sataisi reilusti.

Ennen maailmancuppia on vuorossa talven ensimmäiset SM-kilpailut Kontiolahdella, jossa kilpaillaan takaa-ajon mestaruuksista. Aamulla on 12-15minuutin sprintti, jonka aikaeroilla lähdetään iltapäivän takaa-ajoon. Nämä kilpailut ovat osa SM-viikkoa, jonka YLE esittää kanavillaan. Kannattaa siis laittaa jo nyt kalenteriin lauantaille 1.2. muistutus.

Helmikuun loppupuolella on vuorossa muiden matkojen SM-kilpailuita ja maaliskuun alussa on talven päätapahtuma - EM-kilpailut Venäjän Khanty-Mansiyskissa. Kauden viimeiset kilpailut on Ristijärvellä huhtikuun alussa, jossa kilpaillaan maastohiihdon Suomen mestaruuksista vapaan väliaikalähdöllä  perjantaina ja viestissä lauantaina.

Toivottavasti talvi vielä koittaa ja lunta sataa riittävästi, jotta latuja saadaan mahdollisimman paljon ajettua.

MM-pronssi tuli Ruotsissa 2019.

Hyvää talven jatkoa!

Hiihtosuunnistaja
Tero Linnainmaa