Sähkölinjahakkuut vaativat erityishuomiota

02.3.2020

Lohtaja 2.3.2020. Metsänhoitoyhdistys Keskipohjan toteuttama sähkövarma sähkölinjahakkuu Lohtajalla alkaa olla loppusuoralla. 

Tällainen erikoishakkuu vaatii metsäkoneenkuljettajalta erityistä suunnittelua ja tarkkuutta. Sähkölinjan alla työskenneltäessä täytyy koko ajan olla tarkkana sekä puiden kaatosuuntaa päättäessä ja samalla täytyy huomioida puomin liikkeet. Puomia ei saa nostaa korkeuksiin, muuten käy huonosti. Lohtajalla hakkuukonetta ajavalla Markus Koskella Koski Forest Ky:stä on keskittyminen säilynyt koko pari viikkoisen työmaan ajan. Sähkölinja on saanut olla puilta ja koneen puomilta rauhassa. Yhtenä päivänä oli niin kova tuuli, että tälle työmaalle ei ollut tulemista Markus Koski kertoo.

15- vuotisen urani aikana en ole kertaakaan katkaissut sähköjohtoja, kertoo Markus Koski, Koski-Forest Ky:stä

Puista vapaa sähkölinja- projektin tavoitteena on saavuttaa sähkövarmuus leventämällä johtoaluetta nykyisestä 6-10 metristä 20 metriin. Tällä vähennetään ja lyhennetään sähkönkeskeytyksiä entisestään.

Paitsi sähkölinjojen huomioiminen, myös useiden eri metsänomistajien puiden hakkuu samaan aikaan antaa sähkölinjaprojektille omat haasteensa. Varastopaikkoja tulee useita, kun eri maanoimistajien puut ajetaan omiksi pinoiksi.