Ympäristötuki: mhy kartoittaa ja valmistelee tukihakemuksen

keski-suomi

Metsälain 10 pykälän kohteet rajataan metsätalouden ulkopuolelle. Ympäristötuen ansiosta näistä muutenkin talouskäytön ulkopuolella olevista saa korvauksen. Onko asia näin yksinkertainen?

- On. Ympäristötuki on 10 vuoden määräaikainen sopimus, jossa suojelukorvaus maksetaan metsänomistajalle, metsäasiantuntija Riikka Paananen vahvistaa.

Tällainen kohde voi olla esimerkiksi puro, jonka ympäriltä löytyy kerroksellisuutta sekä reippaankokoinen suojakaistale, jota ei käsitellä.
Koska luvassa on metsänomistajalle pelkkää hyötyä, ei ole ihme, että kiinnostus ympäristötukeen on kasvanut viime aikoina.

- Mikäli tilallasi on metsälakikohteita tai muita arvokkaita ympäristökohteita - tai haluat kartoittaa ympäristötukeen soveltuvia alueita, niin ota yhteyttä, kannustaa metsäasiantuntija Riikka Paananen.

Keski-Suomessa varoja ympäristötukeen hyvin tarjolla

Ely-keskuksen maksamat Metso-varat pysyvään suojeluun ovat tällä hetkellä vähissä Keski-Suomessa.

- Jonossa on yli 1500  hehtaaria, mikä voi tarkoittaa, että kohteita voi jäädä ilman rahoitusta, harmittelee luonnonhoidon johtava asiantuntija Riitta Raatikainen Metsäkeskuksesta.

Sen sijaan tarjolla on hyvin ympäristötukea 10 vuoden määräajaksi. Näitä molempia tukimuotoja käytetään käytännössä samanlaisten, luontoarvoiltaan monimuotoisten metsien suojeluun.

Viime vuosina suurin osa ympäristötukea saaneista kohteista on ollut muita kuin metsälakikohteita.

- Ne ovat monimuotoisuuden kannalta tärkeitä kohteita ja voivat olla myös pieniä kohteita erillään toisistaan, Raatikainen toteaa.

Näitä voivat olla lehdot, puronvarret, suojelualueen kupeessa  tai jyrkänteen alla olevat alueet.

- Pysyvät suojelualueet ovat pääsääntöisesti laajempia kokonaisuuksia. Määräaikainen ympäristötuki on metsänomistajalle kevyt ratkaisu, se antaa mietintäaikaa ja on hyvä vaihtoehto, jos jälkipolvia ei haluta sitoa pysyvään suojeluun.

Metsänomistajalla on monta vaihtoehtoa suojeluun. Niistä ei tarvitse itse tietää, sillä ammattilaisen kanssa keskustelemalla löytyy sopivin vaihtoehto. Metsänomistaja saa samalla tietoa metsänsä luontoarvoista ja tukikelpoisista kohteista päätöksentekoa varten.

Talousmetsä tai vähäpuustoinen alue eivät ole ympäristötuen vaatimuksiin sopivia monimuotoisia kohteita. Tämä metsä taas kelpaisi erinomaisesti ympäristötukikohteeksi: metsässä on haapaa, koivia ja eriasteista lahopuuta eikä toisaalta käsittelyn jälkiä ole.

Ajankohtaista

  1. Kiinnostus sekametsiin kasvaa

    Kiinnostus sekametsiin kasvaa

    Keski-Suomi

    Sekapuuston kasvatus vaatii perehtyneisyyttä. Parasta on jos sitä tehdään tietoisesti jo taimikkovaiheessa.

    Lue lisää
  2. Taimikonhoidon laiminlyönti vie kolmasosan tulevista hakkuutuloista

    Taimikonhoidon laiminlyönti vie kolmasosan tulevista hakkuutuloista

    Keski-Suomi

    Pelkästään hoidon viivästyminenkin nakertaa metsänomistajan taloudellista tulosta, kun työn hinta nousee ja kasvavaan puustoon syntyy helposti laatutappioita.

  3. Kannattaako puukauppa kilpailuttaa?

    Kannattaako puukauppa kilpailuttaa?

    Keski-Suomi

    Paras tarjous oli 14 200 ja heikoin 8 800 euroa. Jos metsänomistaja olisi myynyt samalle ostajalle kuin edellisellä kerralla, tappio olisi ollut 5 400 euroa.

2024 © Metsänhoitoyhdistykset