Ympäristötuki: mhy kartoittaa ja valmistelee tukihakemuksen

keski-suomi

Metsälain 10 pykälän kohteet rajataan metsätalouden ulkopuolelle. Ympäristötuen ansiosta näistä muutenkin talouskäytön ulkopuolella olevista saa korvauksen. Onko asia näin yksinkertainen?

- On. Ympäristötuki on 10 vuoden määräaikainen sopimus, jossa suojelukorvaus maksetaan metsänomistajalle, metsäasiantuntija Riikka Paananen vahvistaa.

Tällainen kohde voi olla esimerkiksi puro, jonka ympäriltä löytyy kerroksellisuutta sekä reippaankokoinen suojakaistale, jota ei käsitellä.
Koska luvassa on metsänomistajalle pelkkää hyötyä, ei ole ihme, että kiinnostus ympäristötukeen on kasvanut viime aikoina.

- Mikäli tilallasi on metsälakikohteita tai muita arvokkaita ympäristökohteita - tai haluat kartoittaa ympäristötukeen soveltuvia alueita, niin ota yhteyttä, kannustaa metsäasiantuntija Riikka Paananen.

Keski-Suomessa varoja ympäristötukeen hyvin tarjolla

Ely-keskuksen maksamat Metso-varat pysyvään suojeluun ovat tällä hetkellä vähissä Keski-Suomessa.

- Jonossa on yli 1500  hehtaaria, mikä voi tarkoittaa, että kohteita voi jäädä ilman rahoitusta, harmittelee luonnonhoidon johtava asiantuntija Riitta Raatikainen Metsäkeskuksesta.

Sen sijaan tarjolla on hyvin ympäristötukea 10 vuoden määräajaksi. Näitä molempia tukimuotoja käytetään käytännössä samanlaisten, luontoarvoiltaan monimuotoisten metsien suojeluun.

Viime vuosina suurin osa ympäristötukea saaneista kohteista on ollut muita kuin metsälakikohteita.

- Ne ovat monimuotoisuuden kannalta tärkeitä kohteita ja voivat olla myös pieniä kohteita erillään toisistaan, Raatikainen toteaa.

Näitä voivat olla lehdot, puronvarret, suojelualueen kupeessa  tai jyrkänteen alla olevat alueet.

- Pysyvät suojelualueet ovat pääsääntöisesti laajempia kokonaisuuksia. Määräaikainen ympäristötuki on metsänomistajalle kevyt ratkaisu, se antaa mietintäaikaa ja on hyvä vaihtoehto, jos jälkipolvia ei haluta sitoa pysyvään suojeluun.

Metsänomistajalla on monta vaihtoehtoa suojeluun. Niistä ei tarvitse itse tietää, sillä ammattilaisen kanssa keskustelemalla löytyy sopivin vaihtoehto. Metsänomistaja saa samalla tietoa metsänsä luontoarvoista ja tukikelpoisista kohteista päätöksentekoa varten.

Talousmetsä tai vähäpuustoinen alue eivät ole ympäristötuen vaatimuksiin sopivia monimuotoisia kohteita. Tämä metsä taas kelpaisi erinomaisesti ympäristötukikohteeksi: metsässä on haapaa, koivia ja eriasteista lahopuuta eikä toisaalta käsittelyn jälkiä ole.

Ajankohtaista

 1. Metsurikoulutuksemme sai Pro Metsä 2024 -palkinnon

  Metsurikoulutuksemme sai Pro Metsä 2024 -palkinnon

  Keski-Suomi

  Mhy Keski-Suomen ja Poken yhdessä räätälöimä metsureiden täsmäkoulutus sai tämän vuoden Pro Metsä -palkinnon Keski-Suomessa.

  Lue lisää
 2. Puukaupan kiihkeät viikot: pidä pää kylmänä ja kilpailuta

  Puukaupan kiihkeät viikot: pidä pää kylmänä ja kilpailuta

  Keski-Suomi

  Jotta puukauppa onnistuu, pitää tietää mitä myy ja ymmärtää ostajien tarjousten sisältö.

 3. Uusia metsäasiantuntijoita

  Keski-Suomi

2024 © Metsänhoitoyhdistykset