Yhden puulajin metsät vähenevät
keski-suomi
Mhy Keski-Suomi uudistaa arviolta neljäsosan kohteista jo useammalla kuin yhdellä puulajilla ja määrä kasvaa jatkuvasti, arvioi Otso Huttunen, yksi metsänhoitoesimiehistämme. Yhä useampi taimikko uudistetaan kuusella ja männyllä ja kun perkausvaiheessa säästetään luontaisesti syntyneitä koivuja, tuloksena on sekametsä.
Suuntaus on hänen mielestään hyvä ja sille on monta perustetta: sekametsä on terveempi, monimuotoisempi ja elinvoimaisempi, jos uhkana ovat hirvet, myrsky tai vaikka kirjanpainajat. Metsän kasvukaan ei alene.
- Myös suositukset ohjaavat sekametsien syntymiseen, kun istutustiheyttä on laskettu ja sitä kautta syntyy luontaista taimea.
Metsäasiantuntija arvioi, metsänomistaja päättää
Yleensä taimikko uudistetaan istuttamalla 1000-1200 kuusta ja kylvämällä tai istuttamalla loput mäntyä. Kun männyn siemen on jalostetusta taimiaineksesta, männyt pystyvät paremmin kilpailemaan lehtipuiden kanssa.
- Tämä on tulevaisuutta ja yleistyvä käytäntö meilläkin, operaatiopäällikkö Jussi Linnala toteaa.
Poikkeuksena on karuin ja hirvituhoille altis alue, joka kannattaa kylvää männylle niin, että särkymävaraa on.
Metsäasiantuntija arvioi kasvupaikan perusteella millä kannattaa uudistaa, mutta viime kädessä päätös on aina metsänomistajan, Huttunen muistuttaa.
"Sekaviljelytaimikot taimettuneet hienosti"
Arto Laitinen on keuruulainen metsänomistaja, jonka metsiä on uudistettu jo vuosia useammalle kuin yhdelle puulajille. Ajatus sai alkunsa hirvituhoista, mutta nyt sekaviljely on arkipäivää omilla mailla.
- Kahteen mättääseen istutetaan kuusi ja kolmanteen pudotetaan 4-7 männyn siementä ja poljetaan maahan. Siemenet ovat pullossa, joka roikkuu vyöllä ja levitys vaatii vain yhden ranneliikkeen. Metsuri tekee kaiken yhdellä kävelyllä, Laitinen kertoo.
- Näin on tehty 5-6 vuotta ja alueet taimettuneet hienosti. Vaikka kuusi on noin 20-senttinen ja mänty lähtee takamatkalta, ei männyn kasvussa ole ollut ongelmia.
Koivua tulee yleensä luontaisesti ja sitä jätetään kasvamaan perkausvaiheessa, joten Laitisen metsissä on vähintään kahta puulajia, useimmissa kolmea.
Poikkeuksia ovat karuimmat alueet, joihin pääasiassa kylvetään mäntyä ja rehevimmät paikat, joissa on kuusta.
- Kasvupaikan mukaan mennään, Laitinen toteaa.
Männyn sirkkataimet.