Taimikonhoitoja jää tekemättä, vaikka valtio tarjoaa “voiteluainetta”

29.4.2020

Keski-Suomi ei komeile näiden tilastojen kärjessä: taimikonhoidon rästit ovat edelleen huolenaiheena maakunnassa ja siellä missä työ tehdään, laatu voi olla heikkoa. Yleensä raivaus tehdään liian hellällä kädellä.

Keski-Suomen metsänomistajilla on parannettavaa nuorten metsiensä hoidossa. Vuosina 2017-2019 tehtiin Kemera-tuella vain vajaa puolet varhaisperkauksista, joita vuosien 2012-2015 uudistushakkuiden mukaan olisi tarvittu.

- Varhaishoito tarvitaan käytännössä kaikkiin taimikoihin noin viiden vuoden iässä. Jos se jää tekemättä,  tulee taimikonhoidoista työläämpiä ja kalliimpia sekä usein ensiharvennukset aikaistuvat. Tästä seuraa oravanpyörä, jossa metsän kasvu heikkenee ja metsänomistaja menettää tuloja, rahoitus- ja tarkastuspäällikkö Mikko Korhonen Suomen metsäkeskuksesta sanoo.

Puun kasvatus on kannattavaa, joten tuki kannattaa hyödyntää

Näin ei tarvitsi käydä, sillä valtio tarjoaa porkkanaa eli Kemera-tukea nuorten metsien hoitoon. Varhaishoidossa se on 160 euroa hehtaarille - tekipä työn kuka hyvänsä.
-  Tämä valtion voiteluaine kannattaisi hyödyntää ja varsinkin kun sitä on hyvin saatavilla, Korhonen kannustaa.

- Keski-Suomessa puun kasvattaminen on kannattavaa ja puulle on kysyntää, joten sen luulisi motivoivan hoitamaan metsää.

Taimikonhoito on tehtävä riittävän ronskisti

Metsäkeskus myös tarkastaa työn jälkeä. Viime vuonna työn laatu oli heikointa mm. Keski-Suomen alueella. Varhaishoito evättiin yli puolessa tarkastetuista kohteista ja taimikonhoito noin 40 prosentissa tarkastetuista kohteista.

Useimmiten syynä oli liian varovainen raivaus eli taimikko oli jäänyt liian tiheäksi.

- Työn tekijän pitää valvoa työn laatua ja opetella tekemään omavalvontaa eli mittaamaan työnsä jälkeä kunnes silmä kehittyy riittävästi.


Hoida oikeaan aikaan: jos taimikon keskipituus on yli 3 metriä, kyseessä on aina nuoren metsän hoito, johon vaaditaan mm. varhaishoitoa isompi hanke. Varhaishoitojen tuki evättiin toiseksi yleisimmin väärän työlajin vuoksi.

Korhonen muistuttaa, että tärkeintä on kuitenkin hoitaa nuoret metsät oikeaan aikaan.
- Hoitamattomia taimikoita on niin paljon, että tekemiseen tarvitaan kaikkien työpanosta, eivät pelkästään toimijoiden resurssit riitä tekemään kaikkea.

Taimien välissä pitää pystyä kävelemään kädet levällään

Metsä istutetaan tiettyyn taimitiheyteen ja myös kasvatetaan tietyssä optimaalisessa runkotiheydessä. Nämä hyvän metsänhoidon suositukset ovat varhaisperkauksen ja taimikonhoidon Kemera-tuen saamisen ehto.

Karkean ohjeen mukaan metsässä pitää miehen pystyä kävelemään kädet levällään. Toinen karkea ohje omatoimiselle metsänomistajalle on ottaa vielä vähän pois siinäkin vaiheessa kun taimikko näyttää jo omaan silmään väljälle.
Omaa työn jälkeä kannattaa seurata, jotta silmä kehittyy näkemään mikä on tavoiteltu tiheys.

Katso MT:n jutusta ohjeita mittaamiseen >>

Tee oikein varhaisperkaus

* Varhaisperkaus on helpointa tehdä oikeaan taimitiheyteen, sillä kun lehtipuusto on perattu pois, pitäisi jäljellä olla noin 1800-2000 kuusen tainta eli sama määrä kuin istutettiin. Käytännössä halkaisijaltaan nelimetrisen ympyrän sisään pitää jäädä yhdeksän kuusen taimea.

* Kemerakelpoisen hankkeen koko pitää olla vähintään 1 hehtaari, mutta se saa koostua useammista kuvioista. Yhden kuvion minimikoko on puoli hehtaaria.
* Aikaa työn toteuttamiseen on 12 kuukautta siitä kun hakemus on tehty.

Tee oikein taimikonhoito

* Taimikonhoito on hieman haastavampaa tehdä oikein, sillä siinä arvioidaan myös puuston keskipituutta, jäävän puuston läpimittaa (enintään 16 senttiä rinnankorkeudella) sekä riittävää ja riittävän kokoista poistumaa (kannon läpimitta vähintään 2 senttiä).
Kemerakelpoisen hankkeen koko pitää olla vähintään 2 hehtaaria, mutta se saa koostua useammista kuvioista. Yhden kuvion minimikoko on puoli hehtaaria.
* Aikaa työn toteuttamiseen on 12 kuukautta siitä kun hakemus on tehty.

Katso runkolukukäyrät Metsäkeskuksen sivulta >>
Mhy Keski-Suomen toimialue kuuluu Etelä-Suomeen.