Sienitauti värjää mäntyjä Keski-Suomessa - pysyvää haittaa ei ole

04.9.2017

Loppukesä toi eri puolilta Mhy Keski-Suomen toimialuetta kyselyjä nuorten mäntyjen neulasten värimuutoksista. Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkija Seppo Nevalainen tunnistaa kuvassa olevan taudin harmaakaristeeksi. Se ei aiheuta pysyvää haittaa puustolle.

- Neulasten seassa on sekä terveitä että sairaita. Harmaantuneet neulaset karisevat ensi kesän aikana. Itse silmu on terve, joten puun kasvu jatkuu normaaliin tapaan.
Harmaakaristeesta ei tarvitse olla kovin huolissaan, sillä harmaakariste ei tapa puita, mutta aiheuttaa kasvutappioita neulasten karistessa ennenaikaisesti. Huomattavasti ikävämpi tauti olisi puolestaan versosurma, jonka taudin kuva on samantyyppinen, mutta huomattavasti rajumpi. Versosurma tappaa silmut, mikä saattaa pahimmillaan johtaa koko puun kuolemaan. Juuri nyt versosurmaa tavataan esimerkiksi Itä-Suomessa.

Männylle liian rehevä kasvupaikka altistaa taudille

Harmaakariste on Nevalaisen mukaan kotelosienen aiheuttama tauti, joka leviää itiöillään ilman välityksellä. Tartunnan aika on kesäkuussa: jos itiöiden syntymisen aikaan on sadetta, on leviäminen todennäköisempää kuin kuivan sään aikaan.
- Nämä harmaakariste-epidemiat kulkevat aaltoina läpi Suomen ja niitä havaitaan eri puolilla maata silloin tällöin eivätkä aiheuta pysyvää haittaa puustolle. Tyypillisesti niitä löytyy männylle liian reheviltä kasvupaikoilta. Lannoittaminen ei ainakaan paranna tilannetta.
Kun tauti on puhjennut, ei torjuntakeinoa enää ole. Jos tartunnan saaneita nuoria puita on nyt vain vähän, kehottaa Nevalainen poistamaan ne ennen kesäkuuta, mikäli taimikon tiheys antaa myöten ja taimikko säilyy lain vaatimusten mukaisena. Muutoin vaarana on taudin leviäminen.
- Mikäli samalla alueella epidemia jatkuu kolme vuotta ja uusista neulasista kaksi kolmasosaa kuolee, voivat kasvutappiot ovat noin 30 prosenttia tilavuuskasvusta, Nevalainen toteaa.

Metsäasiantuntija Jouni Myllylahden ottama kuva nuoresta männystä, jonka neulaset ovat nyt ruosteenpunaisia ja muuttuvat sen jälkeen harmaiksi. Ensi kesänä sairaat neulaset karisevat.
– Näitä mäntyjä on eri puolilla Pihtipudasta ja myös varttuneissa metsissä sekä karuilla paikoilla, Myllylahti kertoo.
Harmaakaristeen vaivaamista männyistä on tullut tietoa myös mm. Konnevedeltä, Kannonkoskelta, Saarijärveltä ja Multialta.

Lue lisää harmaakaristeesta >>