Puukauppatulot takaisin metsään: lannoitus on sijoitusmuoto, josta ilmasto kiittää

20.1.2020

Vuonna 2018 puukaupat toivat Mhy Keski-Suomen toimialueella metsänomistajille 80 miljoonaa euroa. Tulosta osan voisi sijoittaa takaisin metsään.

Sopivia kohteita on runsaasti

- Edellisvuosina vilkkaana käynyt puukauppa antaa hyvät resurssit miettiä metsien lannoitusta. Sopivia harvennuskohteita on runsaasti ja metsänomistajilla on myös puukauppatuloja. Niistä osan voisi sijoittaa takaisin metsään, esittää Forest Vitalin toimitusjohtaja Petri Jykylä.
Hän on laittanut merkille monien tilavälittäjien ilmoitukset, joissa tiloista on huomioitu myös lannoitukseen sopivat kohteet.
- Lannoituksen vaikutusaika on 6-8 vuotta ja sinä aikana sijoitetun pääoman tuotto voi olla yli 10 prosenttia. Se on merkittävä määrä.
Lähtökohtaisesti lannoitettavat kohteet on tarkoitus hakata. Saatavaan tuottoon vaikuttaa mm. tukkiosuus sekä lisäkasvun määrä, mutta myös itse puukaupan onnistuminen.
Katso video lannoituksen vaikutuksista >>

Lannoittaminen parantaa metsän tuottoa

- Moni metsänomistaja laskee tarkkaan tuottoprosentteja. Lannoittamisen ansiosta harvennusväli lyhenee, mikä vaikuttaa tuottoon todella paljon. Lisäksi seuraavassa hakkuussa puuta on luvassa 15-20 mottia hehtaarille lisää, noin 500-1000 euroa.
Lannoituksen kulut voi vähentää verotuksessa kertapoistona, mikä tekee siitä myös yhden verosuunnittelun välineen. Lannoitukset taloudelliset hyödyt tulevat esille myös sukupolvenvaihdoksissa.


Monta hyvää syytä lannoittaa

Miksi metsiä lannoitetaan? Monille lannoittaminen on järkevä ja turvallinen sijoitusmuoto lisämaan oston tapaan. Myös ilmasto kiittää, sillä hehtaarin lannoitus sitoo lisäkasvuun yhden suomalaisen vuoden hiilipäästöt. Lisäksi monimuotoisuus, marja- ja sienisato sekä metsätilan arvo kasvavat.
Mhy Keski-Suomi toteuttaa kesäkaudella usean metsänomistajan yhteishankkeita sekä maa- että kopterilevityksenä. Mikäli kiinnostuit lannoittamisesta, niin ota yhteyttä omaan metsäasiantunjaasi. Sopiva kohde on esimerkiksi hiljattain harvennettu metsä, jossa lannoitettavan alan pitäisi olla vähintään viisi hehtaaria.
Lue lisää ja tilaa metsäkaupastamme >>

Haluatko tietää lisää? Lannoitusinfot keskiviikkona 12.2. Jyväskylässä ja torstaina 13.2. Äänekoskella. Lue lisää ja ilmoittaudu >>