Parhaassa kasvussa olevaa ei kannata päätehakata

04.6.2019

Miltä kuulostaa ajatus parhaassa kasvussa olevan 50-vuotiaan männikön päätehakkuusta? Kun puusta on kysyntää, ottavat yhtiöt ja sahat ahkerasti yhteyttä metsänomistajiin ja voivat ehdottaa hakkuita jopa kasvatusmetsiin. 

Järkevästi ajatellen esimerkin männikkö saisi kasvaa vielä 20 vuotta: sinä aikana puuston määrä kasvaa arviolta noin 100 motilla per hehtaari ja lisäksi tukkipuun osuus nousee. Mikäli metsänomistaja tarttuu tarjoukseen ja tekee päätehakkuun nyt, menettää hän mittavat puunmyyntitulot juuri siinä vaiheessa, kun metsä on antamassa takaisin siihen panostettua työtä. 50-vuotiaan kuusivaltaisen hehtaarin hakkuuarvo on noin runsaat 10 000 euroa hehtaarilta, mutta 70-vuotiaana jo 16 000 euroa hehtaarilta.

Tarkkana metsävaratiedon kanssa

Sopiva kohde on voitu löytää myös pelkän metsävaratiedon perusteella ilman maastokäyntiä. Silloin voi käydä kuten yhdelle metsänomistajalle: nuoreen männikköön ehdotetaan päätehakkuuta ja vanhaan kuusikkoon harvennusta.
- Hakkuutavat olivat menneet kuvioilla väärin päin ja tuloksena olisi ollut katastrofi, jos tämä olisi toteutunut, sanoo yksi metsäasiantuntijoistamme, jolta metsänomistaja onneksi kysyi ajoissa neuvoa.
Laserkeilattu tieto voi olla pohja hakkuiden suunnitteluun, mutta kohteet ja puulajijakaumat kannattaa kuitenkin varmistaa maastossa. Laser mittaa puuston pituutta ja puuston kokonaistilavuutta. Mitä paremmin hoidettua ja mitä varttuneempaa puusto on, sitä tarkempaa on tulos. Alle nelimetrisistä taimikoista ei saada luotettavaa tietoa, joten varhaisperkauskohteet eivät löydy laseraineiston perusteella. Keski-Suomen viimeisetkin keilaustiedot julkaistaan 2020, jolloin koko maakunta on käyty läpi.

Jos mietityttää, ota happea ja kysy apua

Puukaupan teossa maltti on valttia. Silloinkin kun tavallinen metsänomistaja häkeltyy saamastaan suorasta yhteydenotosta.
- Aika moni metsänomistaja ilahtuu ja on ylpeä, että hänen puunsa kiinnostavat ostajia. Myyntimiehen perinteinen kikka on todeta, että hinnat ovat voimassa vain pari päivää, ja samaan kauppaan laitetaan taimet ja muokkaus.
- Siinä tilanteessa paras neuvo on: ota happea ja kysy asiantuntijalta apua, metsäasiantuntijamme jatkaa.

Hakkuutarve lähtee metsästä

Metsänhoitoyhdistys Keski-Suomi suosittelee puukaupan tekemistä valtakirjalla. Siinä kohde kilpailutetaan ja ostajat vertaillaan myös katkontakyvyn perusteella. Metsäammattilaisemme hoitavat jatkuvasti puukauppoja, joten he tietävät paikallisen tilanteen ja ovat hoitamassa asioita myös silloin, jos esimerkiksi korjuussa on huomautettavaa.
- Metsänomistajan kannattaa olla tietoinen omista metsistään ja sen tiedon perusteella arvioida ostotarjouksia. Meillä metsänhoitoyhdistyksessä hakkuut suunnitellaan aina metsänomistajan ja metsän tarpeista lähtien, metsäasiantuntija muistuttaa.

* Puukauppa alkaa yleisimmin puunmyyntisuunnitelmalla, joka on mhy:n jäsenelle maksuton.
* Valtakirjakaupan tarjoamme alkaen 0,50 e/motti (+alv). Se sisältää puukaupan hoidon metsänomistajan toiveiden mukaan. Metsäasiantuntija suosittelee sinulle parasta ostajaa, sinä päätät kenelle myydään.
Tee tilaus Metsäkaupastamme 24/7>> ja metsäasiantuntija ottaa sinuun yhteyttä