Näin metsänomistaja antaa asiointivaltuuden mhy:lle veroasioiden hoitoon Suomi.fi:ssä

11.11.2020

Toimintaohjeet Suomi.fi:ssä:

Tässä esimerkissä kuvataan tilanne, jossa metsänomistaja antaa metsänhoitoyhdistykselle valtuuden hoitaa sähköistä veroilmoittamista.
Jos valtuuden antajana on metsäyhtymä tai y-tunnuksellinen kuolinpesä, huolehdi, että olet ensin tehnyt hakemuksen valtuuden saamiseksi (erillinen ohje >>).

Kun haluat antaa Mhy Keski-Suomelle valtuuden hoitaa veroilmoittaminen, toimi näin: 

 1. Tunnistaudu Suomi.fihin. Käytä tunnistautumiseen omia henkilökohtaisia tunnistusvälineitäsi (esimerkiksi verkkopankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta). Tunnistautumisen jälkeen huomaat, että olet tunnistautunut palveluun yksityishenkilönä eli omana itsenäsi. 
 2. Valitse aloitussivulta Asioi yrityksen puolesta. Sinulla voi olla oikeus asioida yhden tai useamman yrityksen puolesta. Valitse yhtymä tai y-tunnuksellinen kuolinpesä, jonka puolesta haluat antaa valtuuden (y-tunnuksellinen metsätila). 
 3. Valitse Anna valtuus. 
 4. Valitse valtuuden tyypiksi Asiointivaltuus.
 5. Lisää seuraavassa vaiheessa metsänhoitoyhdistyksen tiedot valtuutetuksi kohdassa Lisää yritys. Kirjoita hakukenttään nimi (Metsänhoitoyhdistys Keski-Suomi ry) tai Y-tunnus (1869983-3) ja valitse Lisää.
 6. Valitse seuraavassa vaiheessa valtuusasiat eli asiat, joiden hoitamiseen haluat antaa metsänhoitoyhdistykselle oikeuden. Löydät esimerkiksi veroasiointiin liittyvät valtuusasiat kirjoittamalla hakukenttään vero.

  - Jos haluat, että mhy hoitaa pelkästään veroilmoittamista, valitse Veroilmoittaminen.  
  - Jos haluat, että mhy voi hoitaa yrityksesi puolesta kaikkia veroasioita, valitse Veroasioiden hoito.

  (Suositus: Jos metsänhoitoyhdistyksen pitää päästä asiakkaan Omaveroon käymään (esimerkiksi katsomaan alv-tietoja tai vastaamaan selvityspyyntöön) niin tällöin valtuudeksi tulee valita veroasioiden hoito. Veroilmoittaminen valtuudella ei pääse asiakkaan Omaveroon.)
   

 7. Määrittele seuraavassa vaiheessa valtuuden alkamispäivä ja voimassaoloaika joko valitsemalla päättymispäivä tai 1, 5, 15, 20 tai 25 vuotta alkamispäivästä. Voit tarvittaessa mitätöidä valtuuden kesken voimassaoloajan.
  (Suositus: valitse pitempi aika kuin yksi vuosi tai joudut tekemään valtuutuksen uudelleen vuoden kuluttua.)
 8. Siirry seuraavaan vaiheeseen tarkistamaan, että kaikki valtuuden tiedot ovat oikein ja vahvista valtuus. Saat kuittauksen, että valtuuden vahvistaminen onnistui. 

Yhtymän/y-tunnuksellisen kuolinpesän antama valtuus näkyy vahvistuksen jälkeen annetuissa valtuuksissa. 
Metsänhoitoyhdistys näkee saamansa valtuuden saaduissa valtuuksissa.

Ota viimeistään tässä vaiheessa yhteys omaan metsäasiantuntijaasi ja sovi miten toimitat hänelle veroilmoittamista varten tarvittavat tiedot (mm. kuitit maksuista, tiedot puukauppatuloista ja ajopäiväkirjan).
Varmista myös kuka toimittaa veroilmoituksen ja kausiveroilmoituksen verottajalle. Saat metsäasiantuntijaltasi metsäveroilmoituksen lisäksi tiedot arvonlisäveron maksusta tai palautuksista, mutta huomaa, että me emme voi hoitaa maksuja asiakkaan puolesta. Huolehdi siis, että maksat arvonlisäverot viimeistään 28.2.2021.