Mistä tunnistaa tuottavan puukaupan?

28.4.2020

Oletko tyytyväinen tekemiisi puukauppoihin? Jos olet, niin hyvä. Mutta teitkö sinulle tuottavan kaupan? Sen tiedät vain jos olet kilpailuttanut leimikon ja arvioinut myös katkonnan vaikutuksen.

Viitasaaren metsäasiantuntija Kai-Matias Simuna teki kuvitteellisen laskelman katkonnan vaikutuksista. Oletuksena on yksi keskimääräinen puu avohakkuulla, jonka kolme eri ostajaa katkovat eri tavalla.
Esimerkissä ajateltiin ostajien tarjoaminen puun hintojen olevan samat. Kahden hehtaarin puukaupassa erot tälläkin tavalla laskettuna ovat tuhansissa euroissa eri ostajien välillä.

”Vertailu ei ole helppoa”

Todellisuudessa eri ostajilla on erilaiset puun hinnat, erilaiset käytössä olevat mitat, joihin runkoja katkotaan sekä lisäksi vielä erilaisia kauppaehtoja. Miten helppoa eri tarjouksia on verrata?
- Eihän se helppoa ole, Simuna naurahtaa.
- Kun ostotarjous tulee, siitä saa suuntaviivoja, mutta vasta katkonnan arvioiminen määrittelee mikä tarjous on metsänomistajalle järkevin.
Ostaja yrittää hankkia puuta aina jollekin tietylle tehtaalle, jossa käytössä olevia mittoja (pölkyn pituus ja läpimitta) painotetaan hakkuussa.
- Tätä painotustahan ei voi etukäteen tietää, mutta katkonta-aineisto antaa siitä suuntaviivoja, Kai-Matias Simuna korostaa.
Siten hinta-arvio on aina valistunut arvio lopputuloksesta.

Tarjoukset ovat sillisalaatti

Tarjousvertailu kuulostaa yksinkertaiselta. Kun kuulee mitä eri muuttujia siihen liittyy, käsitys muuttuu.
- Yksi ostaja voi tarjota ensiharvennuksen eri hinnalla ja harvennuksen toisella hinnalla. Toinen ostaja käyttää samoja hintoja ja kolmas tarjoaa lisäksi yhden hakkuutavan runkohinnalla. Siitä syntyy melkoinen sillisalaatti, Simuna kuvaa.
Haastattelua seuraavana päivänä hänellä on päättymässä viisi tarjouskilpailussa ollutta valtakirjakauppaa. Arvio on, että koko työpäivä kuluu näiden tarjousten vertailuun metsänomistajan hyväksi.
Kun vertailu on tehty, on aika asettaa tarjoukset järjestykseen ja esillä tulos metsänomistajalle. Simunan mukaan aika harva metsänomista valitsee muun kuin suositellun tarjouksen.
- Monesti asia aukeaa kun he kuulevat minkälaisia eroja tarjousten välillä on. Tarjouksia tulee nyt hyvin ja aika helposti erot ovat 1000 - 3000 euron luokkaa ihan normikokoisissa hakkuissa.


Keväällä 2020 kysyntää on mm. kuituvaltaisista kesäharvennuskohteista.

”Hevosmiesten” puheet voivat johtaa harhaan

Yllättävää kyllä, valtakirjakaupan valitsee vain joka toinen myyjä. Syynä saattaa olla tiedon puute ja myös ”hevosmiesten puheet”.
- Saatetaan sanoa, että yksi ostaja on paras, koska sillä on käytössään lyhyin tukkimitta. Mutta pelkkä tukin pituus ei itsessään vielä tee katkonnasta hyvää, vana täytyy huomioida myös läpimitat. Tämä jää metsänomistajalta usein huomioimatta.
Sekä tietysti se käytetäänkö lyhyitä mittoja ja kuinka paljon. Se taas selviää korjuun valvonnassa.
- Pelkät mitat eivät ratkaise parasta ostajaa, vaan kyse on siitä, kenen ostajan mitat sopivat parhaiten omaan metsään. Siksi metsä oma metsä pitää tuntea hyvin. Jos sieltä saadaan tässä kaupassa hyvin parrua, voi olla olla ettei joku ostajista tarvitse sitä ollenkaan ja kolme muuta hakkaavat sitä kaikki eri mitoilla.

Tässä vaiheessa viimeistään tavallinen metsänomistaja on pyörryksissä. Jos haluat tietää olisitko saanut muualta paremman tarjouksen, sen tiedät vain puukauppa kilpailuttamalla, joka kuuluu puukaupan toimeksiantoomme (alk. 0,60 e/m3). Suosittelemme. Yhteystiedot metsäasiantuntijoillemme >>