Metsänomistaja: tee viisas puukauppa

09.6.2021

Kevään ajan puun kysyntä on kasvanut ja havutukin hinnat kivunneet ylöspäin. Metsänomistajan kannattaa pitää jäitä hatussa ja miettiä puukauppa yhtä tarkkaan kuin muulloinkin, vaikka kysyntä on kova ja suoria ostotarjouksia satelee.

- Myyjän ei kannata sokaistua tarjouksesta, joka äkkiseltään kuulostaa hyvälle. Tarjousvertailuissa näkyy isoja eroja, jopa 6-7 euroa motille. Keskimääräisessä 500 motin kaupassa ero voi siten useita tuhansia euroja pelkästään yhden puutavaralajin osalta, Metsänhoitoyhdistys Keski-Suomen johtaja Eero Poikonen muistuttaa.
Valtakirjakauppojen keskihinnat alueellamme >>

Valtakirjakauppaa arvostetaan

Puukauppapalvelut ja oma metsäsiantuntija ovat jatkuvasti kärkipäässä, kun metsänomistajilta kysytään tärkeintä mhy:n jäsenetua.
- Puukaupan hoito valtakirjalla on metsänomistajalle rahanarvoinen palvelu, jota ei kannata jättää käyttämättä. Timanttituote, kiteyttää Multialla toimiva metsäasiantuntija Johannes Lehtomäki.
Hän muistuttaa metsäasiantuntijan tekevän puukauppoja viikoittain. Se antaa jatkuvaa ajantasaista tietoa siitä, missä markkinatilanteessa mennään, sillä puukaupan ennustamiseen tarvitaan paljon myös kokemusperäistä tietoa.
- Jos teet itse kaupan ja harvoin, mistä tiedät miten onnistuit, jos ei ole raporttia tai vertailukohtaa muihin alueen kauppoihin. Metsänomistaja saattaa olla tyytyväinen kauppaan, joka itse asiassa on huono.

Ammattilainen on tarpeen

Äänekoskella toimiva Jarmo Kuorinki muistuttaa, että metsäasiantuntija ajattelee metsänomistajan ja metsän parasta kokonaisvaltaisesti. Tyypillisesti oma metsäasiantuntija kulkee asiakkaan mukana jopa vuosikymmeniä.
- Asiakas on aina keskiössä ja kun luottamus on syntynyt, homma toimii. Ammattilainen on tarpeen, sillä leimikon teko vaatii aina maastokäynnin ja hyvän suunnittelun. Ostajat arvostavat hyvin suunniteltua leimikkoa. 

Katkonta määrittelee tulon määrän

Puukaupassa liikkuvat isot rahat, joten ostajilta kannattaa pyytää tarjoukset ja vertailla ne. Onnistunut puukauppa on paljon muutakin kuin korkein mottihinta. Tarjouksia voidaan antaa eri tavaralajeittain tai runkohinnalla, puukaupan ehdot ovat erilaisia ja ostajilla eri tarpeet, joten puitakin katkotaan eri tarpeiden mukaan. – Ja sen mukaan vaihtelee tietysti myös metsänomistajan tili.

Puukauppaan turvaa ja kokemusta saat ammattilaisiltamme. Teemme puukaupan eduksesi vaivattomasti valtakirjalla: kilpailutamme ja vertaamme parhaan ostajan, sinä päätät kenelle myydään. Sen jälkeen hoidamme kaikki käytännön järjestelyt ja valvomme korjuun. Sinä voit jäädä odottamaan tuloja ja miettimään sijoituskohteita.
Katso minuutin video valtakirjakaupasta >>

Lisää luonnon monimuotoisuutta

Ota yhteyttä metsäasiantuntijaasi ja teetä leimikko valmiiksi (puunmyyntisuunnitelma). Sen perusteella tarjoukset on helppo kysyä missä vaiheessa tahansa.
Luonnon monimuotoisuutta lisäät helposti kolmella keinolla: jättämällä säästöpuita, teettämällä tekopökkelöitä sekä suojatiheikköjä. Kysy lisää metsäasiantuntijaltasi.
Metsäasiantuntijoiden yhteystiedot >>

3 väitettä valtakirjakaupasta
 

Kuka päättää? Sinä.
Onko pakko myydä? Ei.

Mhy:n valtakirjakaupassa me hoidamme puolestasi kaiken. Sinä päätät mitä myydään ja kenelle - tai tehdäänkö kauppaa ylipäätään. Aloita puukauppa jäsenelle maksuttomalla puunmyyntisuunnitelmalla, josta on hyvä jatkaa varsinaiseen puukauppaan.

Pystyykö toiveet huomioimaan? Kyllä.

Metsänomistaja määrittelee toiveensa puukaupan toteuttamisesta. Jos siis haluat tekopökkelöitä, riistatiheiköitä, säästää haapoja tai jättää jonkin alueen käsittelemättä, tuo toiveesi esille.

Sehän on kallista! Ei ole.

Palveluun sisältyy puukaupan kilpailuttaminen kaikkien ostajien kesken. Metsäasiantuntija vertaa eri tarjoukset (ja myös eri hinnoittelutavalla tulleet tarjoukset) sekä ostajien katkonnan.
Hyvän ja huonon katkonnan vaikutukset ovat 2-8 euroa kuutiolta - keskimääräisessä 500 kuution kaupassa helposti tuhansia euroja. Katkontavertailu siis ehdottomasti hyödyttää.
Saat hyvin edullisesti kokonaisvaltaisen palvelun (alkaen 0,59 e/kuutio) ja voit olla huoletta, että kaikki vaiheet hoidetaan eduksesi.