Metsänomistaja: ilmoita taimitarpeesta vähintään viikkoa ennen istutusaikaa

12.5.2020

Juuri nyt uutta metsää syntyy päivittäin. Metsänhoitoyhdistys Keski-Suomen alueella se tarkoittaa kiireisiä päiviä, sillä joka kevät välitämme 4-5 miljoonaa taimea. Taimia on edelleen hyvin saatavilla mm. metsitykseen, täydennysistutuksiin ja kauniisiin kuusiaitoihin.

Jotta kaikki sujuisi jouhevasti, toivomme metsänomistajien ilmoittavan taimitarpeesta vähintään viikkoa ennen suunniteltua istutusaikaa.
- Taimia tulee meille kyllä jatkuvasti useampi kuorma viikossa, mutta ne tulevat meille pakastettuna. Sulamiseen menee vähintään viikko, joten suunnittelemme kuljetukset niin, että metsänomistajat saavat toivottuna aikana taimet istutusvalmiina, metsänhoitoesimies Kalle Kemppainen kertoo.

Sään lämpeneminen houkuttelee istuttamaan. Talkoopäivät kannattaa suunnitella hyvissä ajoin, jotta ehdimme saada kunnolla sulaneet taimet metsänomistajalle. Ennakkoviesti on hyvä antaa 1-2 viikkoa ennen h-hetkeä. Kuvassa Jukka Järvikylä, yksi taimien luottokuljettajistamme.

Suojaa taimet kuivalta ja lämmöltä

Metsänomistaja sopii taimien noudosta suoraan metsäasiantuntijansa kanssa. Yleensä taimilaatikot ovat noudettavissa erillisestä taimivarastosta. Kun laatikot ovat kyydissä kannattaa muistaa pari asiaa: laatikoihin kannattaa avata lisää aukkoja tuuletusta varten, sijoittaa laatikot varjoon ja viileään sekä tarvittaessa kastella. Pahin tilanne taimien kannalta on paahde ja kuivuminen.

Omatoimiselle istuttajalle on olemassa hyvät ohjeet sekä tulostettavana (pdf) >> sekä videolla >>.

Vuokrattavista pottiputkista ja vakoista olemme luopumassa pikku hiljaa. Kauttamme voit hankkia uuden pottiputken ja vakan. Myös käytettyjä välineitä on vielä myytävänä.
Yhä useamman taimen istuttaa nykyään metsuri. Tämä tilanne on metsänomistajalle helpoin, sillä ammattilaiset hoitavat taimet maahan oikeaan aikaan ja oikeaoppisesti.

Taimia metsitykseen ja täydennysistuksiin

Tälle keväälle on varattu hyvä määrä kuusentaimia, joita voidaan nyt käyttää varsinaisten uudistamisten lisäksi myös erityisesti joutomaiden metsittämiseen. Metsittämiseen kannustaa myös parhaillaan käytävä keskustelu ilmastoasioista sekä metsien merkityksestä hiilensitojana.
Tyypillisiä metsityskohteita ovat vanhat pellot, laidunniityt, käytöstä poistuneiden sähkölinjojen alla olevat alueet sekä muut vajaatuottoiset alueet. 

Jos taimikoissa löytyy hirven, myyrän tai pakkasen aiheuttamia tuhoja isommilta alueilta, kannattaa soittaa omalle metsäasiantuntijalle ja varata taimia täydennysistutukseen.
- Kun täydennysistutukset tekee ripeästi, uudet taimet ehtivät vielä hyvin samaan kasvuvauhtiiin alkuperäisten kanssa, metsänhoitoesimies Juho Laitinen muistuttaa.

Taimitilaukset suoraan metsäasiantuntijoiltamme >>
Taimitilaukset laatikoittain (80/90 kpl), pienin erä yksi laatikko


Siitä se lähtee - uuden hiilinielun kasvu. Taimitarhoilla taimet käsitellään tukkimiehentäitä torjuvalla aineella, joten taimia on aina käsiteltävä suojakäsinein.