Lauha talvi aiheuttanut taimituhoja

01.6.2020

Vaihteleva talvisää on vaurioittanut tänä keväänä erityisesti vuosi sitten istutettuja kuusia laajalti ainakin Etelä- ja Keski-Suomessa. Luonnonvarakeskus (Luke) on saanut nyt poikkeuksellisen paljon näytteitä ja kyselyitä asiasta. 
Kyse ei siis ole huonosta istutusjäljestä tai taimilaadusta.

- Jos on punaruskea taimi, jonka neulaset ovat karisseet, on syytä epäillä ahavaa. Se näyttää aiheuttaneen tuhoja erityisesti vuosi sitten istutetuissa taimissa. Sama ilmiö näkyy nyt myös muun muassa mustikan varvuissa, tutkija Marja Poteri kertoo.

Kevätahavan viottama taimi on punaruskea.

Poterin mukaan kyse on säätilan aiheuttamasta taimituhosta: kun kevätaurinko porottaa maan ollessa vielä jäässä, taimi kuivuu. Syynä voi olla myös valoshokki eli nopea muutos talven hämärästä kirkkauteen.

- Talvi oli poikkeuksellinen, kun pakkanen ja lauha sää vuorottelivat. Silläkin voi olla joku rooli ahavahavaintoihin. Myös lumipeite on saattanut voimistaa ahavaa, sillä se lisää taimelle tulevan auringon valon säteilyä, Poteri toteaa.

Kyse ei siis ole huonosta istutustyön laadusta eikä huonosta taimilaadusta.

Taimien kunto selviää lähiviikkoina

Jotta taimi jäisi henkiin ahavan jälkeen, siinä pitää Poterin mukaan olla aika paljon terveitä neulasia eli noin kolme neljäsosaa jäljellä.

- Jos sattuu viileä ja sateinen kesä, niin vähemmänkin ehkä riittää. Jos yli neljäsosa neulasista on ahavoitunut ja kesä on paahteinen, niin sanoisin, että taimen ennuste on huono.

- Juuri nyt silmut alkavat puhjeta, joten ahavan aiheuttamat vioitukset tulevat näkyviin viimeistään tässä kesäkuun alkupuolella.

Metsänhoitoyhdistys Keski-Suomenkin alueella on ahavahavaintoja, joiden laajuutta parhaillaan selvitetään. Metsänomistajat näkevät viimeistään kesäkuun lopussa mikä viime vuoden istutusten kunto on. Omasta vakuutusyhtiöstä kannattaa selvittää kuuluvatko ahavavauriot omassa vakuutuksessa korvattaviin vaurioihin.

- Kulunut talvi oli jo muutenkin metsätalouden kannalta varsin haasteellinen. Ahava tästä enää puuttuikin. Todella harmillinen tilanne. Selvitämme ahavatuhojen laajuutta osana normaalia metsänviljelyn laadunseuranta, kenttäpäällikkö Jussi Linnala toteaa.

Mikäli tarvetta täydennysistutuksiin on, saat taimia metsäasiantuntijasi>> kautta. Juuri nyt meillä on hyvin kuusen taimia tarjolla.

Kellertävää väriä talven jälkeen

Kevätahavalle alttiin taimen väri ei Poterin mukaan normaalisti ole erityisen poikkeava. Havupuun taimilla on kuitenkin taipumus siihen, että talvikauden jälkeen neulaset ovat kellertäviä.

- Ne voivat huhti-toukokuussa olla varsin kellahtavia, mutta kun kasvu sekä veden- ja ravinteidenotto alkaa, ne saavat takaisin vihreän värin. Tämä on tyypillistä erityisesti taimitarhoilla, Poteri toteaa.

- Voi olla, että nyt ahavan vuoksi punertuneet taimet ovat olleet sitä ennen voimakkaan kellahtavia.


Myös liika märkyys aiheuttaa taimien kellastumista. Kuvan taimi on istutettu märkään painanteeseen eikä oikeaoppisesti mättääseen, joten tämä taimi saattaa olla kellertynyt siksi, että se on uinut pitkään syyssateissa liian märässä maassa.