Kilpailuta puukauppa: ostotarjousten ero voi olla henkilöauton verran

keski-suomi

Kaikesta puusta on tällä hetkellä erinomainen kysyntä, mikä on nostanut puusta maksettavia hintoja. Metsänomistajan kannattaa hyödyntää tilanne, mutta samalla muistaa, että ostajien tarjouksissa on suurimmat erot juuri tämäntyyppisessä markkinatilanteessa.

- Tällä hetkellä hintataso on korkein mitä koskaan on nähty, vahvistavat johtajat Eero Poikonen Metsänhoitoyhdistys Keski-Suomesta sekä Petri Takalo Päijänteen metsänhoitoyhdistyksestä.

- Pää kannattaa pitää kylmänä, sillä isommissa myyntikohteissa ostajien tarjousten ero voi olla jopa uuden henkilöauton verran. Etenkin nyt pitää kaikki puu kilpailuttaa, Eero Poikonen korostaa.

Kesällä hakattavilla uudistushakkuukohteilla on tarjottu havutukista paikoin reilusti yli 80 euroa kuutiolta. Myös kuitupuun hinnat ovat nousseet viimeisen vuoden aikana ja keskihinnoissakin ylitetty paikoin 30 euroa kuutiolta.

- Kaikki myyntiin tuleva puu menee kaupaksi ennätyshinnoin, koska raaka-aineesta on pulaa. Maailmanmarkkinoilla lopputuotteiden hinnat ovat kääntyneet laskuun. Yhtiöiltä on jo tullut tulosvaroituksia, Petri Takalo huomauttaa.
Tilaa puukauppapalvelu metsäasiantuntijaltasi >>

Lannoitus kasvattaa hiilensidontaa ja antaa lisätuloa

Koska kysyntää on kaikesta puusta energiapuu mukaan lukien, hintataso tarjoaa bonuksen harvennuskohteissa, jotka on tärkeää hoitaa nyt metsänhoidollisista syistä.

- Maakunnassa on liikaa hoitorästejä. Ajoittamalla harvennukset oikeaan aikaan taataan metsänkasvu ja hiilensidonta tulevaisuudessakin, Petri Takalo mainitsee.

Typpilannoitteiden hinnat ovat laskeneet, joten harvennuksiin on taas taloudellisesti järkevää yhdistää lannoitus. Myös ilmasto kiittää, sillä hyvin kasvava metsä on paras hiilinielu.

- Lannoittamalla metsänomistajalla on mahdollisuus nostaa metsiensä hiilensidontaa merkittävästi ja mhy:n hiilipalvelun avulla lisääntyneestä hiilensidonnasta on mahdollisuus saada myös vuosittainen korvaus, Eero Poikonen tähdentää.

Lue lisää hiilipalvelusta >>

Metsärahaa 420 miljoonaa Keski-Suomeen 2022

Metsätalous on merkittävä elinvoiman lähde myös paikallistaloudessa. Maakuntaan tuli 420 miljoonaa euroa metsärahaa viime vuonna. Siitä 194 miljoonaa euroa tuli yksityismetsänomistajille puukauppatuloina. Muu oli muiden kuin yksityisten tekemiä puukauppoja, kuljetus- ja hakkuuyrittäjien yrittäjätuloa sekä pieni osuus valtion tukia metsänhoitoon.

Puusta maksettava hinta saattaa vaihdella jopa vierekkäisillä metsäkohteilla. Vaihteluun vaikuttavat esimerkiksi puuston kokonaismäärä, sen laatu sekä kuljetusmatkat. Aktiivinen ja metsänhoitosuositusten mukainen metsänhoito sekä hyvä tiestö auttavat hyvään puukauppatiliin.

Ajankohtaista

  1. Kannattaako puukauppa kilpailuttaa?

    Kannattaako puukauppa kilpailuttaa?

    Keski-Suomi

    Paras tarjous oli 14 200 ja heikoin 8 800 euroa. Jos metsänomistaja olisi myynyt samalle ostajalle kuin edellisellä kerralla, tappio olisi ollut 5 400 euroa.

    Lue lisää
  2. Metsänomistajan ydinasiat ylivoimaisesti tärkeintä mhy:n jäsenyydessä

    Metsänomistajan ydinasiat ylivoimaisesti tärkeintä mhy:n jäsenyydessä

    Keski-Suomi

    Oma metsäasiantuntija ja mhy:n puukauppapalvelut ovat ylivoimaisesti tärkeimmiksi koetut jäsenedut. Joko sinä olet jäsen?

  3. Yli 20 haki metsuriväylälle

    Yli 20 haki metsuriväylälle

    Keski-Suomi

    Työt metsässä kiinnostavat: tammikuussa alkavaan Poken koulutukseen haki 40, joista yli 20 oli kiinnostunut Mhy Keski-Suomen metsuriväylästä.

2024 © Metsänhoitoyhdistykset