Kemera-tuen nousu kesäkuussa ei vielä ole tuonut Keski-Suomeen tiehankkeita

01.10.2018

Lokakuussa on tulossa tieinfot teiden perusparannuksesta, rahoituksesta sekä 2019 muuttuvasta yksityistielaista Mhy Keski-Suomen toimialueella. Infot ovat avoimia kaikille asiasta kiinnostuneille, joten tervetuloa kuuntelemaan miksi yksityistie, kuten metsätie, kannattaisi kunnostaa ja miten se onnistuu.

Yksityisteiden perusparannuksiin ja uusien metsäteiden rakentamiseen myönnettävä kemera-tuki nousi kesäkuun alussa. Mhy Keski-Suomen toimialueella se tarkoittaa sitä, että valtio maksaa joka toisen metrin tietä peruskorjauskohteissa. Keski-Suomessa on runsaasti varoja tarjolla tien kunnostukseen, sillä elokuun alkuun mennessä tiehankkeisiin varatuista euroista oli käytetty vain 30 prosenttia.
Uusia tiehankkeita ei ole tullut vireille sen jälkeen kun kemera-tuki nousi kesäkuun alussa.

- Tukitason nousu kesäkuun alussa ei ole toistaiseksi näkynyt hakemusten määrän kasvuna. Toivotaan, että tilanne muuttuu, rahoituksesta vastaava asiantuntija Sameli Salokannel Suomen metsäkeskuksesta toteaa.
Samaa toivovat Mhy Keski-Suomen tieasiantuntijat Tapio Sorsamäki ja Hannu Nyrhilä.
- Tuki on huomattava ja se kannattaisi käyttää.
Metsätien pitäisi kestää normaali liikenne kelirikkoajan ulkopuolella, mutta paikoin tiet eivät tahdo kestää syksysateitakaan.
- Ongelma ei ole tien kustannukset vaan se, että tiekunnat eivät toimi, ei kokousteta, kerätä varoja eikä tietä hoideta. Jos aktiivinen vetäjä on, hän on arvokas henkilö, Nyrhilä muistuttaa.


Tien pitäisi kestää normaali metsätalouskäyttö eli myös koneiden siirto tietä pitkin.

Tuhti paketti tieasiaa luvassa lokakuussa

Mistä tunnistaa peruskorjauksen tarpeessa olevan yksityistien? Miten hankkeen saa käyntiin ja millä ehdoilla tukea saa? Miten tietä pitää hoitaa kunnostuksen jälkeen? Näihin ja moneen muuhun ajankohtaiseen kysymykseen saa vastauksia lokakuussa järjestettävissä tieinfoissa, joissa käydään läpi myös rahoituksen sekä ensi vuoden alussa voimaan tulevaan yksityistielain kysymyksiä.
Infot toteutetaan peräkkäisinä päivinä Uuraisilla ja Viitasaarella. Uuraisilla info on päivällä ja siihen liittyy myös tutustuminen peruskorjattuun metsätiehen. Maksuttomat infot on tarkoitettu kaikille asiasta kiinnostuneille. Infot järjestävät yhteistyössä Metsänhoitoyhdistys Keski-Suomi sekä Metsäkeskuksen Sykettä Keski-Suomen metsiin –hanke.  Ennakkoilmoittautuminen kahvitarjoilun vuoksi.

Tieinfo ti 23.10. klo 12.30 Teivaalan tupa, Uurainen  Ilmoittaudu>>
Tieinfo ke 24.10. klo 18 Aikon kartano, Viitasaari  Ilmoittaudu >>

Valtio maksaa joka toisen metrin metsätietä

- metsäteillä valtion tuki 50 % kuluista
- omarahoitusosuuden voi vähentää 15 % vuosipoistoina
- alv:n osuuden voi vähentää arvonlisäverotuksessa
Metsänhoitoyhdistys toteuttaa isot ja pienet tiehankkeet alusta loppuun, esiselvitys on maksuton. Kysy lisää. Tavoitteena hankkeessa on myös aktivoida tiekunnan toiminta.
 

Alue

Perusparannus,
tukiprosentti

Uudet tiet,
tukiprosentti

Eteläinen Suomi

50

30

Keskinen Suomi

50

40

Pohjois-Suomi

60

50

* Tuki koskee hankkeen kokonaiskustannuksia
* Mhy Keski-Suomen toimialue on pääosin Eteläisen Suomen alueella. Keskisen Suomen alueelle kuuluvat Pihtipudas, Kinnula ja Kivijärvi.

Tieasiatuntijat Mhy Keski-Suomessa:
HANNU NYRHILÄ

toimialue: Äänekoski, Uurainen, Konnevesi, Petäjävesi, Keuruu
040 738 8751
hannu.nyrhila@mhy.fi

TAPIO SORSAMÄKI
toimialue: Kivijärvi, Kannonkoski, Kinnula, Pihtipudas, Viitasaari
040 865 9153
tapio.sorsamaki@mhy.fi