Katso-tunnukset lakkasivat, siirry Suomi.fi:n käyttäjäksi

21.10.2021

Jos kaikilla yhtymän osakkailla on mahdollisuus sähköiseen tunnistautumiseen, valtuutuksen voi hoitaa Suomi.fi:ssä, mikä helpottaa merkittävästi prosessia. Muutos ei koske kuolinpesiä.

Katso-tunnukset ovat poistuneet käytöstä. Katso-palvelussa olleet valtuudet eivät siirry uuteen palveluun, vaan ne tulee luoda Suomi.fi-valtuuksiin. 

Miten siirryt Suomi.fi-palveluun, Verohallinnon ohje >>
Vastaa linkistä löytyyviin kysymyksiin ja saat ohjeet omaan tilanteeseesi.

Yhtymät, vaihtoehto 1:
Jos kaikilla yhtymän osakkailla on suomalainen vahva tunnistusväline (esim. pankkitunnukset), yksi osakas voi mennä Suomi.fi:hin, antaa yhtymän nimissä asiointivaltuuden esim. itselleen. Tämän jälkeen hän pyytää muita osakkaita käymään omilla pankkitunnuksillaan Suomi.fissä, jokainen hyväksyy valtuuden, jonka jälkeen asiointivaltuuden saanut pääsee hoitamaan yhtymän asioita

Yhtymät, vaihtoehto 2:
Jos kaikilla osakkailla ei ole vahvoja tunnistusvälineitä, yhtymän pitää tehdä valtuushakemus, jonka kaikki osakkaat allekirjoittavat ja toimittaa hakemus Digi- ja väestötietovirastoon.

Kun yhtymän tai kuolinpesän osakas on saanut valtuutuksen hoitaa veroasioita, yrityksen metsäasioita pystyy hoitamaan kirjautumalla omilla pankkitunnuksillaan Omaveroon.

Asiointipalveluihin (kuten Suomi.fi:hin tai Omaveroon) kirjaudutaan jatkossa vahvoilla henkilökohtaisilla tunnistusvälineillä kuten verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella, poliisin myöntämällä henkilökortilla tai Digi- ja väestötietoviraston myöntämällä toimikortilla. Erillisiä tunnuksia Suomi.fi-valtuuksien käyttäjä ei tarvitse.