Kartoita pikaisesti ensiharvennusmetsien hoitotarve: tukea voi hakea enää 30.9. asti

keski-suomi

Uusi metsätalouden kannustejärjestelmä Metka tulee korvaamaan nykyisen Kemera-tukijärjestelmän vuonna 2024. Metsänomistajan kannattaa ottaa huomioon, että esimerkiksi nuoren metsänhoidon tuki muuttuu mahdollisesti jonkin verran: tuki hieman nousee, mutta tukea saa vain alle 12-metriselle metsälle. Nyt kannattaa siis hyödyntää vielä päättyvä Kemera-tuki esimerkiksi energiapuu- ja ensiharvennushakkuissa, koska nykyisessä Kemera-tuessa pituusrajoitteita jäävälle puustolla ei ole.

- Muutos tulee karsimaan tukea saavia kohteita merkittävästi ja rajaamaan ne entistä pienempiläpimittaisiin metsiin. Se tullee ohjaamaan metsiä enemmän energiapuuksi, myyntipäällikkö Sami Paananen Mhy Keski-Suomesta arvioi.

Metsänomistajan tulojen kannalta ei ole juuri merkitystä, korjataanko puut energiaksi vai kuituna selluteollisuudelle.

Mikäli nuoria metsiä on, kannattaa kartoittaa ensiharvennusmetsien tilanne ja onko niillä vielä mahdollisuus Kemera-tukeen, joka on 430 euroa hehtaarilta. Tuki on haettava viimeistään syyskuun lopussa.

- Kiire tulee, että tilanteen ehtii kartoittaa ja tuen hakea, joten metsänomistajan on syytä viipymättä ottaa nyt yhteyttä omaan metsäasiantuntijaansa, Paananen mainitsee.

Alustava arvio Metkan sisällöstä ja tukitasoista. Hallituksen budjettiesityksen säästötarpeet saattavat tuoda leikkauksia tukitasoihin.

Mitä uutta Metka eli metsätalouden kannustejärjestelmä tuo?

 • Metka-tukea voi hakea taimikon ja nuoren metsän hoitoon, pienpuun keruuseen, terveyslannoituksiin, metsätieverkoston ylläpitoon, sekä määräaikaiseen suojeluun ja metsäluonnon hoitoon.
 • Suometsien ojien kunnostamiseen ei enää jatkossa myönnetä tukea, mutta maanomistajat voivat hakea tukea suometsien hoitosuunnitelmien laatimiseen ja erilaisiin vesiensuojelutoimenpiteisiin.
 • Uutena tuettavana työnmuotona Metkaan on tullut kulotus. 
 • Tukien haku helpottuu, sillä Metkassa ennakkosuunnitelmaa ei tarvitse tehdä taimikonhoidon ja nuoren metsän osalta, vaan metka-tukea haetaan töiden toteuttamisen jälkeen. Muista työlajeista on edelleen tehtävä ennakkosuunnitelma.

Ajankohtaista

 1. Dramatiikka vei kuvakisan voittoon

  Dramatiikka vei kuvakisan voittoon

  Keski-Suomi

  Kuvakisaan tuli peräti 117 kuvaa, joista raati valitsi parhaaksi dramaattisen kuvan kulotuksen jälkivaiheilta.

  Lue lisää
 2. Myrskyn jälkeen: muistilista metsänomistajalle

  Myrskyn jälkeen: muistilista metsänomistajalle

  Keski-Suomi

  Miten toimia metsätuhon jälkeen? katso tästä metsänomistajan muistilista.

 3. Kilpailuta puukauppa: ostotarjousten ero voi olla henkilöauton verran

  Kilpailuta puukauppa: ostotarjousten ero voi olla henkilöauton verran

  Keski-Suomi

  Kaikesta puusta on tällä hetkellä erinomainen kysyntä, mikä on nostanut puusta maksettavia hintoja. Metsänomistajan kannattaa hyödyntää tilanne, mutta samalla muistaa, että ostajien tarjouksissa on suurimmat erot juuri tämäntyyppisessä markkinatilanteessa

2023 © Metsänhoitoyhdistykset