Teitä korjaamalla biotalous kasvuun

26.10.2015
 

24.10.2015

Puuta metsissämme riittää.  Tieverkon kunto ratkaisee, saadaanko se jalostukseen, toteaa MTK:n elinkeinopäällikkö Marko Mäki-Hakola Metsänhoitoyhdistys Kihniö-Parkanon 85-vuotisjuhlassa 24.10.2015 Parkanossa.

Liikenneverkkomme on päässyt kehnoon kuntoon. Korjausvelkaa on jo 2,4 miljardin edestä. Hallitus on päättynyt käyttää 600 miljoonaa euroa korjausvelan purkamiseen kolmena seuraavana vuotena.

− Hallitus tarttuu asiaan viime hetkellä. Se on erinomaista ja rohkeaa, että taloudellisesti vaikeina aikoina investoidaan myös tulevaisuuden mahdollisuuksiin, korostaa Mäki-Hakola.

Tulevina vuosina biotalous nähdään voimakkaan kasvun alana. Biotalouden tuotanto lähtee liikkeelle sadoilta tuhansilta metsä- ja maatiloilta. Nämä tilat sijaitsevat usein kaukana kasvukeskuksista ja valitettavasti rapistuneiden liikenneyhteyksien takana.

Mäki-Hakola korostaa tarkkaa varojen käytön harkintaa.

− Vaikka 600 miljoonaa on iso raha, päästään sillä vasta alkuun liikenneverkon korjausvelan purkamisessa. Kun kriteereitä korjauskohteiden valintaan määritellään, on biotalouden edellytysten parantamisen oltava yksi keskeisimmistä kriteereistä, vaatii Mäki-Hakola.

ELY-keskusten on syytä kuunnella käytännön toimijoita alueilla, kun korjattavia tieosuuksia valitaan. Monilla alueilla esimerkiksi metsänhoitoyhdistyksillä on paras tieto alemman asteen tiestön korjaustarpeista. Tämä tieto saadaan hyötykäyttöön osallistamalla toimijat korjauskohteiden kartoittamiseen.

Lisätietoja: Marko Mäki-Hakola, elinkeinopäällikkö, MTK, 040 50 26810

 

 

 

 

 

 

Tulosta Sähköposti Facebook Twitter Google+ Lisää