Susien ihmispelkoa lisättävä metsästyksellä

03.9.2015
Susien ihmispelkoa lisättävä metsästyksellä
 

3.9.2015

Sudet ovat tappaneet tänä vuonna yli 70 lammasta. MTK:n mielestä sudenkaatolupia tarvitaan viimevuotista enemmän ja häirikkösusien metsästys pitää voida kohdistaa mahdollisimman moneen laumaan.

Viime päivinä on tapahtunut useita susien aiheuttamia vahinkoja tuotantoeläimille. Kärsämäellä susilauma ajoi pihapiirissä olleen 38 eläimen hieholauman 7 km päähän metsiin. Ainakin kolme hiehoa raadeltiin kuoliaaksi ja neljännen kohtalo on epäselvä. Hälyttävää oli se, että susilauma oli kuljeskellut jo talvella aivan navetan liepeillä. Ihmisarkuus oli selvästi tältä laumalta hävinnyt.                   

 - Tämän tyyppisissä tilanteissa vahinkoperusteisen luvan saanti pitäisi olla nopeasti mahdollista. Mutta ilmeistä on, että vahinkoa pitää tulla lisää ennen kuin kriteerit täyttyvät. On suuri vaara, että ennen kuin mahdollinen kannanhoidollinen kaatolupa on muutaman kuukauden kuluttua käytettävissä, ehtii tulla paljon lisää vahinkoa, toteaa MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola.

Vuoden alussa hyväksytty valtakunnallinen susikannan hoitosuunnitelma on nyt testissä. Susikannan säätelyä on tarkoitus toteuttaa kannanhoidollisella metsästyksellä, jossa verotus kohdistetaan laumaan, mutta yleensä vain 1-2 yksilöä poistaen. Tällä on tarkoitus lisätä susilauman ihmisarkuutta ja saada ne siirtymään kauemmaksi ihmisasutuksista.

- Nyt on erittäin tärkeää, kaatoluvista päätetään siten, että metsästys voidaan kohdistaa mahdollisimman moneen laumaan. Susikanta ei todellakaan ole tässä maassa vaarantunut, muistuttaa Tiirola. Luonnonvarakeskuksen viimeisin arvio kannasta on 220–245 yksilöä. Sudet ovat tappaneet tänä vuonna yli 70 lammasta. Määrä on jo nyt 10 % enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä. Tämä kehityssuunta on saatava taittumaan. Sudenkaatolupia tarvitaan selvästi viimevuotista enemmän.

Hoitosuunnitelmassa korostetaan paikallisten ihmisten mahdollisuuksia vaikuttaa susikannan hoitoon. Niillä alueilla, missä susireviirit on havaittu, nyt on aika koota yhteistyöryhmät pohtimaan jatkotoimenpiteitä. Vastuu tästä on riistahallinnolla.   

Susien aiheuttamista vahingoista maksettiin vuonna 2014 noin 800 000 euroa korvauksia. Suurin osa korvauksista kohdistui porovahinkoihin, mutta lammas- ja nautavahinkoja tapahtui 22 ja koiravahinkojakin 27. Kaikki vahinkotapaukset eivät ole tilastoissa ja lisäksi kotieläimille ja koirille vaarallisten tilanteiden määrä on moninkertainen. Valtaosa susien aiheuttamista taloudellisista menetyksistä ovat muita kuin korvausten piiriin kuuluvia vahinkoja. Elinkeinotoiminnan estyminen tai vaikeutuminen jää usein huomiotta.  Yksittäiselle tilalle, koiranomistajalle tai alueen asukkaalle susivahingon seuraukset ovat usein huomattavasti suuremmat kuin korvattava vahinkotapaus.

Susi aiheuttaa suoraan laskettavien taloudellisten menetysten lisäksi huomattavan määrän pelkoa ja ahdistusta paikallisten ihmisten keskuudessa.

Lisätietoja:

Metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola puh. 044 538 4280                                              

kenttäjohtaja Timo Leskinen puh. 0400 754 235