Puukaupassa on käsijarru päällä

10.3.2015

MTK TIEDOTE                                  

 

Puukaupassa on käsijarru päällä

 

Lähikuukausien puukauppanäkymä sisältää runsaasti epävarmuustekijöitä. Tällä hetkellä puun kysyntä on kokonaisuudessaan erittäin heikkoa, totesi MTK:n tutkimuspäällikkö Erno Järvinen Tampereen Seudun Metsänomistajat ry:n vuosikokouksessa 9.3.

 

– Puumarkkinoilla muutaman vuoden vallinnut suotuisa vire ja tasaisuus ovat viime kuukausina olleet tipotiessään, harmitteli Järvinen. Helmikuun loppuun mennessä puuta on ostettu kolmannes viime vuotta vähemmän. Tarjolla oleville leimikoille on vaikeaa saada minkäänlaisia tarjouksia. Siedettävää kysyntää tällä hetkellä on ainoastaan koivutukilla.

 

Teollisuuden varastot pullistelevat sekä tukkia että kuitua. Metsänomistajien kannattaa toimia markkinatilanteen mukaisesti, tuoda puuta markkinoille kysyntää vastaavasti, kilpailuttaa ostajat ja seurata puun katkontaa. Tarkimmat tiedot eri ostajien katkonnasta sekä ajantasaisimmat alueelliset puun hintatiedot löytyvät metsänhoitoyhdistyksistä.

 

– Puukaupassa pidemmän aikavälin näkymät ovat onneksi erinomaiset. Kaikkiin suunnitteilla oleviin investointeihin riittää kestävästi tuotettua puuraaka-ainetta, lohdutti Järvinen. Puumarkkinoiden toimivuuden kannalta keskeistä on yrittäjämäisen metsätalouden edistäminen poliittisessa päätöksenteossa.

 

- Eduskunnan tämänpäiväinen päätös metsähakkeen sähköntuotantotuen muutoksesta on valitettavasti täysin tarpeeton. Se ainoastaan lisää byrokratiaa ongelmaan, jota ei ole.

 

Lisätietoja: tutkimuspäällikkö Erno Järvinen 040 351 7978