Mielitkö lisää senttejä ja samalla myös euroja? – Lannoituksella enemmän puuta metsääsi

16.1.2019

Metsänhoitoyhdistys Kanta-Häme järjestää säännöllisesti yhteistilauksena toteutettavia metsänlannoituksia. Lannoitushanke suunnitellaan yhdessä maanomistajan kanssa ja mukaan voi päästä pienelläkin pinta-alalla.

Valmistelemme parhaillaan vuoden 2019 metsänlannoituksia. Lannoitukset toteutetaan elo-syyskuussa 2019 ja lannoitetilaukset tulee tehdä toukokuun 2019 loppuun mennessä.

Metsänlannoituksella vauhditat puuston kasvua. Puuston nopeampi kasvu aikaistaa sekä harvennuksia että päätehakkuuta – ja samalla näistä saatavia tuloja. Tilaa nyt metsänlannoitus metsänhoitoyhdistykseltä 31.3.2019 mennessä ja osallistut arvontaan. Voit voittaa helikopterilennon tai 500 € arvoisen lannoituspalvelusetelin! Arvonnan säännöt>> 

 

Toteutamme metsänlannoituksen yhteislannoituksena, jolloin kustannukset pysyvät kurissa.

Metsänlannoitus on edelleen ylivoimaisesti kannattavin metsänhoitomuoto. Metsänlannoituksella saavutetaan merkittävä kasvunlisäys, nopeutetaan kuitupuun siirtymistä tukiksi, saadaan järeämpää sahatukkia ja erityisesti kasvuhäiriöalueilla parannetaan puutavaran laatua. Hyviä lannoituskohteita on kaikilla hoidetuilla metsätiloilla. Parhaita kohteita ovat päätehakkuuta lähestyvät tukkipuusto. Näiltä kohteilta saadaan sijoitettu pääoma takaisin 8-10 vuoden kuluttua korkoineen. Näin nopeaa takaisinmaksuaikaa on vaikea saavuttaa muilla metsänhoitotoimenpiteillä.

Metsän lannoituksen kannattavuuden näkökulmasta tärkeintä on sahatukin kysynnän ja hinnan kehitys suhteessa lannoituksen kustannuksiin. Nykyisillä hintasuhteilla on järkevintä keskittyä päätehakkuuta lähestyviin hyvälaatuisiin kangasmaiden tukkipuuvaltaisiin metsiköihin. Lannoituksella tuotettujen lisäkuutiometrien kustannukset ovat tällä hetkellä kuitupuun kuutiohintoja korkeammat. Metsänomistajan kannattaakin pyrkiä lisäämään tukin osuutta kasvatettavassa metsässä ja lyhentämään kuitupuuvaihetta mahdollisimman lyhyeen.

Kantorahatulojen sijoitusvaihtoehtoja arvioidessaan metsänomistajan kannattaakin huomioida lannoituksen mahdollisuudet.  Vaikka talouden näkymät eivät ole tällä hetkellä parhaat mahdolliset, tarjoaa lannoitus edelleen metsänomistajille hyvän vaihtoehdon parantaa tilakohtaista metsänhoidon kannattavuutta.

Ota yhteyttä omaan metsäneuvojaasi toukokuun loppuun mennessä niin voimme laatia juuri Sinun tarpeisiisi sopivan lannoitussuunnitelman.

Tilaa metsänhoitoyhdistyksen metsänlannoitus 31.3.2019 mennessä ja olet mukana arvonnassa! Arvomme yhteensä 5 kpl helikopterilentoja sekä 1 kpl metsänhoitoyhdistyksen lannoituspalveluseteleitä (arvo 500 €).

Esimerkkejä lannoituskustannuksista MHY:n kokonaispakettina 2019:

Kuivahkojen ja tuoreiden kankaiden männiköiden ja kuusikoiden typpilannoitukset:     alk. 335 € / ha + alv.

Tuoreiden kankaiden ja sitä rehevämpien kuusikoiden NP-lannoitukset:                        alk. 400 € / ha + alv.

Turvemaiden tuhkalannoitukset kemera-tuen jälkeen:                                                    alk. 340 €/ha + alv.

Hinnat ovat MHY:n jäsenhintoja helikopterilevitykselle. Sopiville kohteille tarjoamme myös maalevitystä. Metsänlannoituksen kustannukset voi vähentää metsäverotuksessa.

Lannoituksen erityiskysymyksiin vastaa Lauri Laaksonen 0400 878 615