Metsien taimikot joutuivat ahavan kouriin

03.7.2017

Metsänomistajien kannattaa viimeistään nyt tarkistaa taimikot talven jäljiltä. Lumi ei tehnyt tuhoja menneenä talvena, mutta runsas hirvikanta ja kevätahava ovat voineet iskeä taimikkoon.

Tämän kevään erikoisuus on ollut taimituhot tuoreilla kuusen viljelyalueilla. Etenkin viime syksyn metsänviljely alueilla on tavattu osittain tai kokonaan ruskeiksi kuivuneita taimia. Osapuun taimista on kuollut, osassa verso on osittain ruskea. Onneksi osa kuolleilta näyttävistä taimista selviytyy ja lähtee kasvamaan uudelleen sivu- tai tyviversosta.

Asiaa on alustavasti selvitelty Metsänhoitoyhdistys Kanta-Hämeessä yhdessä taimitarhojen ja myös Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkijoiden kanssa.  Alustava päätelmä on, että luonnon olosuhteet koituivat taimien kohtaloksi. Kyseessä lienee taimille epäedullisten yhteensattumien summa: syksy 2016 oli kuiva ja talvella ei ollut riittävästi taimia suojaavaa lunta. Keväällä vähäinen lumi suli nopeasti, eikä sulamisvesiä tullut, mutta kylmät säät pitivät maata jäässä. Muutama aurinkoinen päivä keväällä kuivatti taimet ja sai aikaan ns. ahavatuhon.

Jos tällaisia tuhoja esiintyy metsässäsi, kyse ei ole taimissa olleesta viasta, vaan kyseessä on luonnontuho. Laajan turvan metsävakuutus korvaa luonnontuhon, joten kannattaa tehdä vahinkoilmoitus vakuutusyhtiöösi. Tuhoalue kannattaa tarpeen vaatiessa täydentää mahdollisimman pian ennen kuin alue heinittyy ja vesakoituu.

Luken mukaan vastaavia tuhoja on tavattu eri puolilla Suomea, joten ongelmaa esiintyy muuallakin kuin Kanta-Hämeessä. Tarkoitus on suorittaa yhteistyössä Luken kanssa laajempi kartoitus ahava tuhojen syistä.