Taimikon varhaishoidon ajankohta on nyt

29.6.2020

Nuoren taimikon uhkia ovat heinät, lehtipuuvesakko ja pensaat. Hirvieläimet, myyrät ja sienitauditkin voivat pysäyttää pienten taimien kasvun. Tarkasta alle metrinen taimikko vuosittain. Luontaisesti uudistettava alue kannattaa tarkistaa viimeistään kolmantena vuonna maanmuokkauksen jälkeen. 

Taimikon perkauksessa havupuuntaimien ympäriltä poistetaan niiden kasvua haittaavaa, luontaisesti syntynyttä lehtipuustoa. Perkaus on ajankohtaista, kun lehtipuusto on havupuun taimien kokoista. Tyypillisesti taimikko on silloin noin metrin mittaista ja 3-6 vuoden ikäistä. Kemera-tukijärjestelmässä on mahdollista saada tukea myös taimikon varhaishoitoon. Varhaishoidon tukea voi saada, kun jäljelle jäävä taimikko on yli 70 sentin ja alle kolmen metrin mittaista. Varhaishoidon tuen saa riippumatta siitä, tekeekö sen metsänomistaja itse tai ostaako palvelun. Työn voi tehdä mekaanisesti esim. raivaussahalla mutta myöskin koneellisesti kitkemällä.
 

Tekemällä taimikonhoidon tai varhausperkauksen nyt, osallistut myös taimikonhoitokampanjaan!

Kampanjaan osallistuvat kaikki Mhy Kangasniemi-Pieksämäki alueen sellaiset jäsenet, jotka tekevät itse tai teettätävät Mhy:llä ko. työtä vähintään yhden hehtaarin 1.1.-31.10.2020 välisenä aikana. Kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan raivaussaha.

Tilaa taimikonhoito metsäneuvojasi kautta niin olet automaattisesti mukana kilpailussa. Mikäli teet työn itse, ilmoita omalle metsäneuvojallesi millä alueella(*) työ tehdään ja näin olet mukana kilpailussa.

 

*Alueen oltava vähintään yhden hehtaarin ja taimikonhoitokohde saatetaan käydä tarkastamassa tehdyksi ennen kilpailuajan päättymistä