Nuoret ilmastotöissä Kangasniemellä - 4H:n Taimitekoja Mhy Kangasniemi-Pieksämäen alueella

01.6.2020

Neljä juuri yläasteen päättänyt 4H -nuorta pääsivät kesätöihin istuttamaan kuusen taimia entiselle maatalousmaalle Makkolassa. Kuusen taimia on 3900 kappaletta ja maa on ennen istutusta muokattu kaivinkoneella eli laikkumätästetty. Nuorten työpaikka varmistui, kun Nuoret ilmastotöissä -hanke rantautui Kangasniemelle.

Nuorille taimen istutus on uusi kokemus. Aktiivinen 4H nuori Selma Savolainen on ollut aiemminkin kesätöissä, mutta ei metsähommissa. Tunnin työrupeaman jälkeen hän totesi, että simppeli homma, pitää tehdä rauhallisesti, jotta jaksaa koko päivän.

Anniina Mikkonen oli tyytyväinen, että sai jotain kesätyötä, kun Koronan takia luvattu kesätyöpaikka meni sivu suun. Leevi Tiihonen ja Matias Rainio pitivät peltoon istuttamista helppona ja yksinkertaisena. Leevi totesi, että on myös lämpöistä hommaa, kun urakalla tehdään.

Metsänhoitoyhdistyksen harjoittelija Henri Häkkinen opasti nuoria ja neuvoi kädestä pitäen, kuinka taimi istutetaan. Henri toimii samalla nuorten työnjohtajana.

Nuoret ilmastotöissä yhteistyökumppanit ovat Best-Caravan, Metsämiesten säätiö, MTK Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto, Metsänhoitoyhdistys Kangasniemi-Pieksämäki ja Luke.

Hiilidioksidipäästöjä kompensoiva yritys maksaa 2,5 euroa/taimi. Tämä kattaa kaikki kulut, joita maa-alueiden metsittämiseen, nuoren palkkaan ja kouluttamiseen sekä 4H:n toimintaan tarvitaan. Metsänhoitoyhdistykseltä tilataan istutusalueen valmistelut kuten heinikon/vesakon raivaus sekä maanmuokkaus ja oikeanlaisten taimien tilaaminen.