Myyrätuhojen riski ensi talvena suuri

30.10.2019

Luonnonvarakeskuksen tiedotteen mukaan myyrien kannanvaihtelussa on menossa huippuvaihe etenkin Itä-Suomessa, ylimmässä Lapissa ja suuressa osassa Etelä-Suomea. Etenkin Itä-Suomessa myyrätuhojen riski taimikoissa on ensi talvena suuri, mutta myös Savossa myyrätuhoriski on kasvanut. Tulevan talven myyräkannasta ja mahdollisesta tuhoriskistä voi saada ennakkoon käsitystä seuraamalla tuoreen lumen päältä myyräpolkujen määrää taimikossa.

Syksyllä istutetut taimet ovat alttiimpia kuin keväällä istutetut, mutta tulevana keväänä heti lumien lähtiessä on syytä tarkastaa kaikki taimikot tuhoilta. Täydennysistutus tarvittaessa kannattaa tehdä keväällä, jotta ehkäistään mahdollisimman hyvin taas seuraavan talven mahdollisia tuhoja. Tulevan talven varalta voi tuhoriskiä ehkäistä pyytämällä myyriä loukuilla. Myös taimien suojaaminen runkosuojilla sekä lumen polkeminen taimien ympärillä ehkäisee mahdollisia vahinkoja. Ennen lumien tuloa heinäys taimien ympäriltä rehevillä kasvupaikoilla ehkäisee myös myyrätuhoja.

Metsävakuutus korvaa myös myyrätuhot

Etenkin tänä kesänä istutetuille taimikoille kannattaa myös harkita vakuutuksen hankkimista alueilla, jossa myyräkanta on runsas. Vakuutusta hankkiessa kannattaa muistaa, että vain ajoissa otettu vakuutus korvaa vahingot.

Metsämyyrät kannattaa poistaa asutuksen lähettyviltä

Runsastunut myyräkanta tuo myyrät runsaammin myös ihmisasumuksien lähelle. Talven tullessa myyrät hakeutuvat sisätiloihin ja sen myötä riski saada tartunta myyräkuumetta aiheuttavasta Puumala -viruksesta lisääntyy. Virus tarttuu ihmisiin virusta kantavan metsämyyrän virtsan saastuttaman pölyn mukana hengitysteitse.  Tartuntamahdollisuus on suurin ulkorakennuksissa, joihin metsämyyrillä on helpoin pääsy ja sen vuoksi myyriä kannattaakin loukuttaa asutuksien lähettyvillä.