Kauden istutettavat taimet alkavat olla maassa

08.6.2020

Metsänhoitoyhdistys Kangasniemi-Pieksämäen alueella on tänä vuonna istutettavana n. 950 000 tainta. Reilu puolet niistä laitetaan maahan metsurityön voimin ja loput ovat metsänomistajien itse istutettevana. Viime vuotiseen verrattuna istutusmäärät ovat noin kolmanneksen pienemmät. Pääosa taimista tulee paikalliselta Partaharjun puutarhalta.

Istutus on sopiva uudistusmenetelmä kaikilla kasvupaikoilla. Se on varmin sekä kustannustehokkain ja vaikka istutuskausi alkaa jo keväällä, paakkutaimia voidaan istuttaa läpi koko sulan maan ajan. Pakkasvarastoidut taimet kannattaa kuitenkin istuttaa juhannukseen mennessä, jotta taimille jää tarpeeksi kasvukautta varastoajan lepotilan jälkeen.

Saapuneet taimet kannattaa säilyttää varjossa, tiiviisti maata vasten ja kastella runsaasti, jottei taimet missään nimessä pääse kuivumaan. Sopiva kosteus istuttaessa on, kun juuripaakkua puristaessa valuu vettä. Valitse taimille myös sopiva istutuspaikka. Kun taimi istutetaan sopivan syvälle ja esimerkiksi mätästetyllä maaperällä keskelle mätästä hyvin tiivistäen, ei kuivuus pääse tuhoamaan taimia istutuksenkaan jälkeen.