Nyt on aika suunnitella lannoitukset!

1.9.2019-31.12.2019

Metsänhoitoyhdistys Kymenlaakso lentolannoittaa keväällä 2020. Nyt on aika lyödä lukkoon yhteishankkeet!

Lannoituksilla voidaan tuottaa enemmän käyttöpuuta, nopeuttaa puiden järeytymistä sekä aikaistaa puun korjuuta. Investoinnin takaisinmaksuaika on muihin metsänhoitotöihin verrattuna suhteellisen lyhyt, sillä lisätuotto realisoituu pääosin jo seuraavassa hakkuussa.
 

6 syytä lannoittaa metsää

 

1. Enemmän puuta aikaisemmin
Lannoitus vaikuttaa 6 - 10 vuotta ja sen aikan kasvunlisäys on 12 - 20m3/hehtaari. Puuston kasvaessa se tarvitsee myös kasvutilaa nopeammin. Lannoitus tulee tehdä aina hoidettuun metsään, sillä liian tiheässä kasvava metsä ei mahdu käyttämään lannoitushyötyä täysimääräisesti.

 

2. Enemmän tukkia uudistushakkuussa
Nopein ja suurin hyöty lannoituksessa saadaan, kun metsä lannoitetaan 8-10 vuotta ennen suunniteltua uudistushakkuuta. Tällöin lannoituksen hyöty kohdistuu arvokkaimpaan osuuteen eli tukin kasvuun.

 

3. Metsä sitoo enemmän hiilidioksidia
Metsän kasvaessa paremmin lannoituksen takia, tämä kasvu sitoo jopa 10 tonnia hiilidioksidia. 1-2 metsähehtaarin lannoituksella saatu hiilensidonta vastaa yhden suomalaisen ihmisen tuottamaa keskimääräistä hiilijalanjälkeä vuodessa.

4. Metsätilan arvo kasvaa
Lannoitus lisää kasvua 6–10 vuoden ajan, mikä nostaa metsätilan arvoa heti. Tämä hyöty kannattaa ottaa huomioon esimerkiksi sukupolvenvaihdosta suunniteltaessa. Metsätilan luovuttaja voi vähentää kustannukset verotuksessa ja uusi sukupolvi saa arvokkaamman ja paremmin kasvavan metsätilan.

5. Marja- ja sienisadot kasvavat
Marjoja ja sieniä voi kerätä huoletta lannoituksen jälkeen. Satomäärät keskimäärin kasvavat ja esimerkiksi kuivahkolla kankaalla mustikan sato voi moninkertaistua.

6. Lannoituskustannukset vähennyskustannukset
Ja aina kannattaa muistaa, että metsätalouden kustannukset ovat vähennettävissä verotuksessa. Lannoitus on hyvä tapa sijoittaa osan puukauppatuloista takaisin metsään.

Metsänhoitoyhdistys Kymenlaakso lentolannoittaa keväällä 2020. Sopimukset tehdään vuoden loppuun meneessä, joten ole ripeä. Ota yhteys omaan metsäasiantuntijaasi ja varmista metsäsi kasvukyky.

Lannoitusalueen minimikoko 1 hehtaari, varaston minimikoko 10 hehtaaria. Nyt on siis hyvä aika ola yhteydessä naapureihin ja suunnitella yhdessä isompi lannoitusalue. 

Lue lisää lannoituksesta Metsänhoito-sivuilta.

Lähetä viesti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt rekisteriselosteemme