Monimuotoisuuden huomiointi metsätöissä – pökkelöpuut auttavat myös pörriäisiä

18.5. 2020 – 31.5.2020

Metsänhoidossa luonnon monimuotoisuus huomioidaan joka päivä. Se ei vaadi rahaa eikä erityisiä satsauksia muutenkaan, vaan onnistuu helposti tavallisen metsänhoidon ohella. Joskus auttaa, jos on hieman laiska. 

Metsänhoitoyhdistykset mukana #pelastapörriäinen kampanjassa 

Metsänhoitoyhdistykset ovat mukana YLE:n #pelastapörriäinen kampanjassa. Olemme keränneet tälle sivulle ja #pörriäisbingoomme tietoa, miten metsässä voi huomioida hyönteisiä. Bingoruudut täydentyvät kevään ja kesän 2020 aikana. Ota jutuista vinkkiä, osallistu #pörriäisbingoon ja käy kirjaamassa pörriäistekosi laskuriin YLE:n kampanjasivustolla. 

Lahopuut ja pökkelöt auttavat pölyttäjähyönteisiä sekä montaa muuta metsälajia 

Lahoilla puilla elää tuhansia eliölajeja, jotka turvaavat metsäluonnon toimintaa osallistumalla hajotukseen ja ravinteiden kiertoon. Lahopuut tarjoavat pesäkoloja monille eliöille. Niitä säästetään lajiston monimuotoisuuden ja siitä koituvien hyötyjen ylläpitämiseksi. PEFC-metsäsertifioinnissa mukana oleviin metsiin jätetään aina säästöpuita ja runkolahopuustoa. Erityisesti järeät rungot ja haavat kannattaa jättää metsään. Yksittäisten kuolleiden lahoavien puiden säilyttämisestä ei juurikaan koidu tulonmenetyksiä metsänomistajalle. 

Tekopökkelöillä lisää lahopuuta  

Jos lahopuustoa ei valmiiksi löydy, sitä voidaan tuottaa tekemällä teköpökkelöitä. Tekopökkelöt ovat n. 2-5 metrin korkeudelta katkaistavien puiden korkeita kantoja. Pökkelöissä on eri korkeudella erilaiset kosteusolosuhteet, joten ne tarjoavat hyvin monimuotoisia olosuhteita kuolleessa puussa elävälle lajistolle. 

Lehtipuusta tehdyt tekopökkelöt alkavat lahota muutamassa vuodessa, jolloin tikat ja tiaiset voivat tehdä niihin pesäkoloja. Erityisen hyödyllisiä tekopökkelöt ovat peltojen ja niittyjen reunoilla, jolloin niistä tulee luonnon omia ”hyönteishotelleja”. 

Kuva: tekopökkelö

Taimikonhoidossa ja raivatessa säästä terää sopivissa paikoissa 

Taimikonhoidossa ja raivauksissa jätä sopiviin paikkoihin hyönteispölytteisiä, kukkivia puita ja pensaita. Taimikot kannattaa hoitaa kuntoon, mutta huomioida pörriäiset sopivissa paikoissa. Raivauksen yhteydessä pieni laiskuus hyödyttää myös metsän eläimiä. Unohda raivaus sopivalla paikalla, esimerkiksi kostean painanteen yhteydessä. Muutaman puun ympärille jätetyt alikasvos kuuset tai muutaman aarin kokoinen raivaamatta jätetty alue tarjoaa suojaa metsän eläimille. Monilajinen puusto lisää tiheikön arvoa ja tuo eläimille ravintoa. 

Myös uudistushakkuista on iloa pörriäisille, kun kukkivat kasvit kuten maitohorsma ja vadelma valtaavat alaa.  

Kanervan kaunis kukinta houkuttelee hyönteisiä 

Kanervan kukinta näyttäisi äkkiseltään kestävän koko kesän. Näin ei kuitenkaan ole, vaan kukinta kestää muutamia viikkoja. Monet hyönteiset vierailevat kanervan kukissa. Kanervikosta pitävät myös mehiläiset. Tumma ja aromikas kanervahunaja lieneekin monelle tuttu tuote. kanerva

Kanerva on karumpien maiden kasvi. Metsätyypeistä kanervaa esiintyy runsaana kuivilla kankailla. Kanerva latinankielisestä nimestä Calluna vulgaris tulee myös kuivien kankaiden metsätyypin lyhenne CT, kanervatyyppi. Kanervikkokankailla metsänuudistamisen yhteydessä kannattaa maanpintaa rikkoa mahdollisimman hellävaraisesti. Karummille maille sopivat kevyet maanmuokkaustavat kuten laikutus. Metsän kasvattaminen harvempana lisää valon määrää kenttäkerroksessa ja ravinteita riittää paremmin kenttäkerroksessa kasvavien kasvien, kuten kanervan käyttöön. 

 

 

 

 

Metsäasiantuntijamme neuvovat sinua, miten voit huomioida monimuotoisuutta omien metsiesi hoidossa. Jätä yhteydenottopyyntö oheisella lomakkeella, tai ota yhteyttä suoraan omaan metsänhoitoyhdistyksen metsäasiantuntijaasi.

Lähetä viesti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt rekisteriselosteemme