Kiinteistönvälitys ja tila-arviot

09.6.2021

                            

Myytävä rakennuskelo.                              Juha Valtanen

 

Kiinteistönvälityksen kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että myynti tapahtuu maastossa tehdyn tila-arvion perusteella. Ostajat tutustuvat aina ostokohteisiin omalla toimintajärjestelmä menetelmällään. Hyvää tila-arviota apuna käyttäen tarkastus on helpompaa ja se näkyy tarjouksen lopputuloksessa. Huonot pohjatiedot voivat johtaa tai johtavat siihen, että kohteeseen ei lähdetä tutustumaan.

Hyvän arvion teko lähtee aina kuvioinnista ja muusta valmiista aineistosta. MHY ketjulla on yleensä hyvää historiallista kuvio- ja metsätietoa kohteesta. Tilanteissa, joissa näin ei ole, tulee turvautua julkiseen metsävaratietoon. Se on meidän kaikkien saatavilla. Missään tapauksessa metsään ei saa lähteä ilman valmista pohjatietoa kohteesta. Latvuspintamalli on ilmakuvaa parempi ja tarkempi apuväline.

Oikea kuviointi ja pohjatieto arviokohteesta on puoli voittoa hyvään tila-arvioon. Tämä tulee ymmärtää oikein. Maastossa olemassa oleva tieto tarkastetaan ja on tärkeää, että siinä olevat poikkeamat uskalletaan ja osataan korjata oikein. Vältä tietoista aliarviointia ja muista ottaa kuviolta riittävästi koealoja. Tiedosta, että yleensä koivua löytyy enemmän kuin arvioissa on. Muista vähäiset puulajit arvioon, esimerkiksi haavat, jotta kaupassa kaikille tavaralajeille on hinnat. Joskus myös koivutukki voi ratkaista, vaikka yleensä tässä osassa Suomea koivun tukki-% on pieni.

Kone laskee ja esittää. Tämä johtaa siihen, että loppu tulos voi näyttää hyvältä, vaikkei näin todellisuudessa ole. Hyvä esimerkki tästä on se, että kone laskee tukki-%:n puustotunnusten perusteella. Hyvässä arviossa tukki-% määritetään aina maastossa. Kone ei ota huomioon esimerkiksi maapohjan vaikutusta tukki-%:iin. Suolla on mm. paljon tyvilenkoutta ym. vikaisuutta, joka todellisuudessa vaikuttaa tukkikertymään. Yleensä myös vanhoissa metsissä on enemmän vikaisuutta, joka laskee tukki-%. Myös luonnontilaisessa päätehakkuumetsässä ja oikea aikaisesti harvennetun metsän tukki-%:ssa on suuri ero.

Tarkasta aina lopputulos huolellisesti ja työhösi keskittyen. Tällöin arviointi tulos riittää hyvään lopputulokseen.

Juha Valtanen
Erityisasiantuntija, mti, LKV, kaupanvahvistaja
Metsänhoitoyhdistys Kainuu ry, LKV
Kauppakatu 25A, 87100 Kajaani
p. 0407031397
www.mhy.fi/kainuu