Vuoden Sahayrittäjä toimii mhy Etelä-Savon toimialueella

15.2.2019

Kolkonjoen Mylly ja Saha Rantasalmelta sai vuoden 2018 Sahayrittäjä -palkinnon

Rantasalmella toimiva Kolkonjoen Mylly ja Saha valittiin Vuoden Sahayrittäjä -palkinnon saajaksi Suomen Sahayrittäjät ry:n vuotuisessa iltagaalassa 16.2.2019 Lappeenrannassa.

Kolkonjoen Mylly ja Saha on toiminut esimerkillisesti jo vuosikymmenten ajan. Nykyisen yrittäjän Tatu Dillströmin isä, Markku Dillström kehitti vahvasti yrityksen toimintaa omistusaikanaan. Rahtisahaustoiminnan lisäksi yritys alkoi myydä, sekä jatkojalostaa entistä enemmän oman sahan tuotteita. Toimitusvarmuus, laatu sekä asiakaspalvelu ovat olleet yrityksen kulmakiviä koko historiansa ajan.

Kolkonjoella sukupolvenvaihdos tehtiin vuonna 2015. Yrityksen vetovastuun otti harteilleen Tatu Dillström, 42 v. Sukupolvenvaihdosta oli suunniteltu jo useamman vuoden ajan ja varsinainen prosessikin tehtiin suunnitelmallisesti ja harkitusti kolmessa vuodessa. Tatu on jatkanut yrityksen perinteitä kehittämällä sahan tuotantotiloja sekä laitekantaa entistä paremmiksi. Uudenkarhea höylähalli on ollut toiminnassa jo vuoden verran ja uusi purusiilo on jo ottanut sisuksiinsa kuutiokaupalla kuivaa purua. Asiakkailta saatu palaute oli Tatulle kimmoke hankkia tulevalle kesälle myös sahatavaran pintakäsittelylinja. Näin Kolkonjoella pystytään välittämään asiakkaille vaikkapa pohjamaalattua ulkovuorilautaa. ”Asiakkaan toiveet yrittäjän kannattaa kuunnella tarkasti. Tietysti aina pitää laskea, mikä on kannattavaa ja mikä ei. Pintakäsitellylle laudalle on menekkiä, siksi siihen investointiin lähdin” toteaa Tatu Dillström.

Yrityksen asiakaskuntaa voi jakaa nykyään karkeasti kahteen eri kategoriaan. Rantasalmella on runsaasti kesäasukkaita ja sitä kautta tulee asiakkaita kesäaikaan myös Kolkonjoen Sahalle. Toinen vahva asiakasryhmittymä ovat paikalliset rakennusliikkeet, puusepät sekä tietysti yksittäiset kuluttajat. Historiallisesti arvokkaiden kohteiden entisöinti on koko ajan kasvava trendi ja sillä sektorilla Tatu Dillströmin yritys on vahvoilla. ”Monet entisöintikohteet tarvitsevat erikoismittaista saha- ja höylätavaraa, jota ei saa mistään. Aika monet höylänterät ja asetteet on tullut laitettua vähän vanhemmille mitoille”, naurahtaa Tatu Dillström.

Kolkonjoen Mylly ja Saha hankkii ja sahaa vuosittain 500–600 m³ omaa sahatavaraa jatkojalostukseen. Sahatukit yritys löytää lähialueelta paikallisilta metsänomistajilta, joko suoraan tai metsänhoitoyhdistyksen välityksellä. ”Parikymmentä kilometriä on säde, josta tukit hankitaan. Pieniä eriä löytyy myös omasta metsästä” kertoo yrittäjä.

Suomen Sahayrittäjät ry:n Lähipuu® -tuotemerkki otettiin yrityksessä käyttöön viime kesänä. ”Lähipuu® -tuotemerkki ja äskettäin valmistunut lähipuu sahatavaran ympäristöseloste, tarjoavat kuluttajalle selkeän todistuksen yrityksemme valmistaman tuotteen pienestä hiilijalanjäljestä. Ympäristöasiat ovat kaikkien yhteinen huolenaihe ja kuluttajan kannattaa miettiä ja kysellä ostopäätöstä harkitessaan, mikä on tuotteen ympäristövaikutus. Sen tiedän jo tältä istumalta, että Lähipuusta® valmistettu sahatavara on varmasti ympäristöteko kuluttajallekin”, kertoo ylpeänä palkittu yrittäjä Tatu Dillström.

Suomen Sahayrittäjät painotti Vuoden Sahayrittäjä 2018 valinnassaan, aktiivista yrityksen kehittämistä, sitoutumista ympäristöasioihin sekä yrityksen jatkuvuutta. Unohtamatta vuosikymmenten saatossa tehtyä työtä kotimaisen sahatavaran käytön puolesta.

Lisätiedot:

Tatu Dillström, Kolkonjoen Mylly ja Saha  050 3465 147     www.kolkonjoensaha.fi

Suomen Sahayrittäjät ry: Timo Ripatti  040 821 82 38