"Ristikot valitsivat minut"

12.6.2020

Metsänhoitoyhdistys Etelä-Savon jäsenlehden sanaristikoiden takana on metsänhoitaja.
Sellainen Sanaris Oy:n toimitusjohtaja Erkki Vuokila nimittäin on koulutukseltaan, vaikka hän ei ole päivääkään valmistumisensa jälkeen metsänhoitajan töitä tehnyt. - Suomen metsille on vain hyväksi, etten lähtenyt sähläämään sinne, luonnehtii Vuokila metsätalousuraansa. Vuokila ei myöskään ole hankkinut omaa metsää, mökkitonttia lukuun ottamatta.

Vuokilalle metsätalous tuli isänperintönä. Isänsä Yrjö Vuokila oli Metsäntutkimuslaitoksella professorina ja nuori Erkki ei keksinyt oikein mitään muutakaan, mitä olisi voinut opiskella. Joten yleissivistävä metsänhoitajan tutkinto tuli suoritettua sen todellisen kiinnostuksen kohteen, eli sanaristikoiden teon lomassa.

Sanaristikot olivat vieneet miehen mukanaan jo pienenä. – Isä niitä aina ratkoi ja jotenkin ne vaan valitsivat minut. Ristikoiden laatiminen oli kiehtovaa.  Ensimmäiset ristikkonsa Vuokila julkaisi jo 13-vuotiaana. Perhettä perustaessa sitten alkoi muuttua työksi opiskelun ohella. – Kotona pelotti kertoa, että taidan jäädä töihin tänne ristikkopuolelle, mutta vanhemmat kertoivat sen jo arvanneensa.

Valmistuttuaan Erkki perusti sanaristikoita tekevän Sanaris -yrityksen yhdessä isänsä ja biologiaa opiskelleen vaimonsa kanssa. Firma ja toinen lapsi syntyivät samaan aikaan vuonna 1985 ja sillä tiellä ollaan edelleen.  – Tiedä sitten, onko se suunta ylös- vai alaspäin, Vuokila naureskelee.

Nykyään Sanaris Oy on Suomen suurin sanaristikoita ja muita ajanvietetehtäviä laativa yritys. Palkkalistoilla on yli 20 freelancer-pohjalta toimivaa ristikoiden laatijaa, puolentusinaa piirtäjää ja valikoimassa parikymmentä erilaista tehtävätyyppiä perinteisistä kuvaristikoista sudokuihin ja muihin aivopähkinöihin.

Vuokila pyrkii aina siihen, että ristikko jotenkin ilmentäisi sitä lehteä, jossa se julkaistaan. Aiheet, kuvitus, ja jopa värimaailma pyritään sovittamaan muuhun julkaisuun. Suurin osa ristikoista laaditaan myös edelleen käsin, vaikka tietokoneellakin ristikoita pystyy laatimaan. Sanarisin toiminta-ajatuksena on kuitenkin tuottaa jokaiselle yksilöllinen ristikko ja Erkin sanoin - Tietokoneohjelmia toki on, mutta kun se hauskin homma on juuri se laatiminen.

Anne Rauhamäki