Kuulumisia kisakauden kynnyksellä

02.11.2020

Harjoituskausi kohti tulevaa hiihtokautta on ollut monella tapaa erilainen ja tuonut mukanaan paljon uutta. Tämä on ensimmäinen kausi, kun olen keskittynyt täysillä hiihtoon ja elänyt ammattiurheilijan arkea Vuokatissa. Vuokatin treenimaastot ovatkin tulleet tänä kesänä ja syksynä entistäkin tutuimmiksi, sillä myös kaikki leirit on järjestetty nykyisissä kotimaisemissani koronan takia.

Maajoukkueleirejä ei kesä- ja heinäkuussa järjestetty koronan takia. Hyvä puoli siinä oli se, että pystyin rauhassa keskittymään omaan harjoitteluun ja harjoittelu pystyttiin rakentamaan omien kehityskohteiden ympärille. Alkukesän aikana keskityttiin voiman ja tasatyönnön sekä perinteisen hiihdon kehittämiseen. Olin hyvässä treenikunnossa ja kehitystä saatiin aikaiseksi. Vaikka leirejä ei järjestetty, pääsin Vuokatissa tekemään ryhmäharjoituksia Olympiavalmennuskeskuksen ryhmän kanssa, johon kuuluu hiihtäjiä maajoukkueesta ja U23-maajoukkueesta.

Elokuussa alkoi maajoukkueleiritys ja leirit ovat pitkälti ohjanneet syksyn harjoittelua. Leirejä on ollut tiiviisti ja kovassa seurassa harjoittelu on tehnyt leireistä kuormittavia. Leirien välissä on siis pyritty vain palautumaan mahdollisimman hyvin ja tehty perusharjoittelua, jotta seuraava leiri onnistuisi. Leirejä on tähän mennessä ollut neljä ja viimeinen, viides leiri on vuorossa Suomen Cupin avausviikonlopun jälkeen.

Kokonaisuudessaan harjoituskausi on ollut onnistunut, sillä pahemmilta vammoilta ja sairastumisilta on vältytty. Leireillä on kiinnitetty entistä enemmän huomiota terveenä pysymiseen ja olemmekin mm. ruokailleet ja majoittuneet “omassa kuplassa”. Toki myös se, että kaikki muutkin ihmiset huolehtivat koronan takia paremmin käsihygieniasta, on varmasti ollut osasyynä. Harmillisesti viime leirin aikana minulle kuitenkin iski pieni syysflunssa, mutta pieni lepopätkä ei välttämättä ollut minulle huono asia. Tauti tuli kuitenkin sen verran lähellä Vuokatin Suomen Cupia, joten alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen hiihdän vain viestin ja jätän sprintin hiihtämättä.

Muutoin kisakalenterin suhteen on paljon kysymysmerkkejä koronan vuoksi. Joitakin muutoksia on jo tehty, kun esimerkiksi Ruotsin Scandinavia Cup siirtyi Rovaniemelle ja nuorten MM-kilpailujen järjestämisestä ei tällä hetkellä ole varmaa tietoa. Toivottavasti kisoja kuitenkin saadaan järjestettyä ja omana tavoitteenani olisi päästä kilpailemaan myös joihinkin maailmancupin osakilpailuihin.

Vaikka kaikki on ollut koko vuoden hyvin epävarmaa, olen siis kuitenkin pystynyt elämään ja harjoittelemaan ammattimaisesti. Siitä suuri kiitos kuuluu kaikille yhteistyökumppaneille!

- Jasmin

Kuva: Heidi Lehikoinen