Havuja P***ele!

26.3.2021

Keväthanget, mahtava auringonpaiste, kaveriporukan hiihtoreissu, edelliset hiihtokokemukset ala-aste ikäisenä, jyrkkä alamäki ja mutka, keski-ikä, koordinaatiokyvyn muutokset, välilevynpullistuma, kaatuminen, katkennut sauva. Tapahtumaketju, jonka seurauksena ilmoille raikaa 50% Marjo Matikaisen tutuksi tuomasta huudahduksesta.

Onni onnettomuudessa
Onnekkaasti rysäyksessä pahimmat kolaukset kokivat vain itsetunto ja se katkennut sauva. Uudelleen organisoitumisen jälkeen matka jatkui yhdellä sauvalla ja pari napsua pienemmällä tilannenopeudella. Nopeuden laskemisen myötä alkoi retkemme tuottamaan outoja lieveilmiöitä. Aloimme tehdä havaintoja ympäristöstämme: ”Onpas hienot maisemat!”, ”Tuolla on jo pajunkissoja!” jne. Olimme edelleen liikkeessä, mutta osasimme samalla pysähtyä. Osasimme sisustustarroja ja tatuointeja mukaillen: tarttua hetkeen (carpe diem).

Rytmi hukassa?
Tämän päivän elämänrytmi on monelle meistä paahtamista eteenpäin ja tämä heijastui myös hiihtoretkemme aloitukseen. Ollaan niin pirun tehokkaita, että emme useinkaan näe mitä ympärillämme tapahtuu. Tehokkuudessa ja muutoksessa ei itsessään ole mitään vikaa. Ongelmat tuntuvat syntyvän siitä, että emme osaa säädellä päivittäisessä toiminnassamme tuota tehokkuuden kelkassa istumisen määrää. Välillä on hyvä hidastaa ja astua ladun sivuun katselemaan pajunkissoja. Pienten tuumailutaukojen jälkeen jää sitten enemmän paukkujakin käytettäväksi siihen tehokkaaseen otteeseen.

Heinäsirkka muistin virkistäjänä
Katselin eräänä päivänä Instagram-tiliäni ja näin kesällä 2017 ottamani kuvan juuri hyppäämään lähdössä olevasta heinäsirkasta. Olin kuvan oton aikaan työharjoittelussa ja osasin pysähtyä ikuistamaan tämän hetken maastokäynnin lomassa. Olenko kadottanut tämän taidon? Uskon, että peliä ei ole vielä menetetty. Täten teenkin vetoomuksen teille arvoisat metsänomistajat ja mahtavat kollegat. Pyritään yhdessä nauttimaan päivittäisistä kohtaamisista ja pienistä asioista. Henkilökohtaisesti valtuutan kaikki läsnäolijat nykäisemään minua hihasta, jos tulevan kesän metsäkäynneillä vauhtini olisi sopivampaa Jukolan viestiin kuin päivittäiseen työskentelyyn.

Vietetään yhteistyön merkeissä oikein mukava piakkoin alkava kesäkausi ja muistetaan höllätä välillä!


Petteri Käyhkö
Metsäasiantuntija, Mhy Etelä-Savo