Talven jälkeen on hyvä tehdä tarkistuskäynti metsään!

Matti Pulkkinen, metsäasiantuntija

Kuka olet?

Olen Pulkkisen Matti ja toimin tällä hetkellä metsäasiantuntijana Anttolassa. Sijaistan tämän vuoden ajan Riia Tuomaalaa. Olen kotoisin Mikkelistä ja asunut täällä lähes koko ikäni.  

Vapaa-aikani kuluu suurelta osin maatilan töiden parissa varsinkin kesäisin ja talvella puolestaan metsätöiden ja polttopuiden merkeissä. Viljelen metsäasiantuntijan työn ohessa kasvinviljelytilaa yhdessä isäni kanssa. Harrastuksiini kuuluu hiihtäminen ja lenkkeily. 

Miten päädyit metsäasiantuntijaksi metsänhoitoyhdistykseen?

Suoritin kaikki harjoitteluni Mhy Etelä-Savossa ja olin myös lomasijaisena Puumalassa kuukauden verran syksyllä 2021. Nyt sitten kevättalvella tuli tämä paikka hakuun. Mikkelin ja Puumalan alue oli minulle jo entuudestaan tuttua, joten laitoin hakemuksen menemään. Ja tässä sitä ollaan!

Mikä on mukavinta työssäsi? Millainen on tyypillinen työpäiväsi?

Mukavinta metsäasiantuntijan työssä on vaihtelevuus ja vapaus määrittää itse työpäivän kulkua sekä tietysti metsänomistajien tapaaminen. Työ on monipuolista, kun välillä ollaan toimistolla ja välillä pääsee maastoon tilakäynnille tai valvomaan korjuuta. Samanlaista työpäivää ei ole ja joskus muutoksia suunnitelmiin tulee kesken päivän.  

Työpäivä alkaa yleensä toimistolta. Joskus menen suoraan maastoon varsinkin, jos kohde on työmatkan varrella. Työpäivät muodostuvat toimistotöistä ja maastokäynneistä. Ennen maastoon lähtöä täytyy tulostaa kartat ja suunnitella käynnin sisältöä. Metsäkäynnillä olen joko yksin tai joskus myös metsänomistaja on mukana. Hankkeet ja sopimukset teen toimistolla maastossa käynnin jälkeen, kun kaikki havainnot ovat vielä tuoreessa muistissa. 

Kerro joku metsämuisto tai tapahtuma metsässä, joka on jäänyt mieleen? Mitä metsä sinulle merkitsee?

Harjoittelukesänä 2021 olimme heinäkuussa kiertämässä Puumalan saaristossa metsätiloja. Kesän kuumin hellejakso sattui juuri tuohon aikaan. Onneksi välillä pystyi käymään Saimaassa viilentymässä ja sitten jatkamaan kiertämistä. Yksin ei saaristossa tarvinnut olla, kun lomalaisia oli mökeillä viettämässä kesälomaa ja lisäksi oli satoja hyttysiä kimpussa. Nyt keväällä on mukava liikkua metsässä, kun ei ole vielä hyttysistä ja eikä helteestä ole tietoakaan. 

Metsä merkitsee minulle työtä ja toimeentuloa, mutta myös vapaa-aikaa. Metsässä käydessä rauhoittuu, kävipä siellä sitten työn merkeissä tai vapaa-ajalla. Kun tekee itse metsätöitä omissa metsissä, näkee oman työn tulokset heti. Metsässä tapahtuvia muutoksia on mukava seurata ja huomata, kuinka tehdyt toimenpiteet vaikuttavat metsän kasvuun. 

Ajankohtaista metsässä juuri nyt? Mitä vinkkejä antaisit metsänhoitoon?

Talven jälkeen on hyvä tehdä tarkistuskäynti metsään, kun lumet alkavat vähitellen sulaa. Metsässä kannattaa kiinnittää huomiota tulevan kesän mahdollisiin hoitotöihin ja hakkuisiin. Kevät on hyvää aikaa katsoa tulevan kesän korjuukohteet, joille on tällä hetkellä kysyntää.

Otahan yhteyttä ja niin lähdetään porukalla tilakäynnille!

Matti Pulkkinen
Metsäasiantuntija
Puukauppa- ja metsäpalvelut, metsänomistajien neuvonta

040 146 1120
matti.pulkkinen@mhy.fi

Anttolan toimisto
Vanhanpappilantie 1
52100 Anttola

Toimialue: Väätämö, Hauhala, Montola, Ikola, Mutasenkylä, Nurhola, Muolanki, Sipilä, Sydänmaa, Tarkinmäki, Kolikkoinmäki, Rantakylä, Hovinkylä, Pitkälahti, Rasankylä, Kähkölä, Kääriälä, Kokkosenlahti, Pulkkila, Ylivesi, Seppälänkylä, Siiskola, Väänälä (osa)

Tilaa yhdistyksen uutiskirje

Tilaa yhdistyksen uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen, saat sähköpostiisi tiedotteita tapahtumistamme, ajankohtaisista metsäuutisista sekä puukauppatilanteesta ja puun hinnasta.

Tilaa uutiskirje

2024 © Metsänhoitoyhdistykset