Tässä työssä parasta ovat asiakkaat!

- Katri Ihalainen, metsäasiantuntija

Kuka olet?

Olen Katri Ihalainen Savonrannalta. Olen täällä syntynyt ja elänyt koko ikäni, Joensuussa vietettyjä opiskeluvuosia lukuun ottamatta. Kotipitäjällä olen saanut työskennellä metsäasiantuntijana jo toistakymmentä vuotta. Fuusioiden myötä olen jo kolmannen työnantajan palveluksessa, joskin toimialue on säilynyt samana koko ajan.

Toimisto sijaitsee Savonrannan kirkonkylällä ja kotini täällä Rönkönvaarassa aivan keskellä toimialuettani. Ketterästi tästä pääsee metsään ja työmatkat säilyvät miellyttävinä. 

Perheeseeni kuuluvat kolme aikuistuvaa nuorukaista sekä vanhempani, elellään kolmen sukupolven voimin kotitilallani. "Kolhoosiasumisen" iloja on äärettömän hyvin toimiva lasten- ja koirienhoito, jolloin reissuille lähteminen on tehty helpoksi; joku on aina kotona. Perheessä on oltu yhteiskunnallisesti aktiivisia monen sukupolven voimin, joten myös kunnallinen vaikuttaminen ja järjestötyö ovat vahva osa elämääni nykyisin. 

Metsästys ja käsityöharrastukset istuvat tähän ympäristöön todella hyvin ja metsäretkiltä tuleekin kannettua aarteita kotiin moniin tarkoituksiin. Hyvinvointituotteiden valmistuksessa yhdistyvät molemmat mieltymykset, kun saan keruutuotteista valmistaa mm pihkavoiteita tai jalkakylpyjä. Usein matkaan tarttuu myös jotain värjäyspataan heitettävää ja kotikylän lampureiden villalagoille syntyy uusia värejä. Keruutuoteharrasteen ansiosta pääsee usein keskustelemaan maanomistajien kanssa myös jokaisenoikeuksista, yllättävän monilta ne onkin päässyt hieman unohtumaan. 

Musiikista löytyy voimaa arkeen, hauskuutta tiukempiin hetkiin ja kesäisin tuleekin kierreltyä lähitienoon tanssilavoja. 

Miten päädyit metsäasiantuntijaksi metsänhoitoyhdistykseen?

Valmistuin metsätalousinsinööriksi juuri ennen toisen lapsen syntymään ja vietin muutaman vuoden kotona perheen kanssa. Metsänhoitoyhdistys Kerimäki tarjosi mahdollisuuden työkokeiluun ja sille tielle jäin. Alkuun tein sijaisuuksia, mutta nopeasti työtehtävä olikin omalla toimialueella vakinaistettu.

Lopetin lottoamisen samoihin aikoihin, sain omaa koulutusta vastaavan mieleisen työn kotikylältä. Vau!

Mikä on mukavinta työssäsi? Millainen on tyypillinen työpäiväsi?

Työssäni parasta on asiakkaat. Jokainen metsä ja jokainen metsänomistaja ovat ainutlaatuisia. Kaikilla tiloilla on omanlaiset tavoitteet ja tarpeet.

Metsänhoitoyhdistyksessä työskennellessä pääsee pohtimaan, millaisia toimia juuri kulloinenkin kohde tarvitsee ja milloin. Nykypäivän metsänomistajat ovat varsin valveutuneita ja pääsenkin heidän kanssaan "viilaamaan yksityiskohdat" kuntoon, jolloin saadaan aikaan jokaiselle paras ratkaisu. Jollekin maanomistajalle on tärkeää saada paras taloudellinen tuotto, toiselle paras mahdollinen kasvuvauhti, yksi tavoittelee laadukasta puuntuotantoa ja eräs tahtoo varjella luonnon monimuotoisuutta ja riistan hyvinvointia. Pääsääntöisesti nämä kaikki kulkevat käsikkäin ja toimenpiteillä tuetaan kaikkien tavoitteiden toteutumista.

Palveluiden tarpeessa on myös todella suuri kirjo; täyshoitotiloista niihin metsänomistajiin, joiden kanssa keskustellaan puumarkkinoista ja jotka hoitavat pääsääntöisesti kaikki metsänhoitotyöt itsenäisesti. Ohjausta, neuvontaa, käytännön apua. Eipä käy tylsäksi tämä homma. :) 

Metsänhoitoyhdistyksen toimihenkilönä saamme suunnitella työpäivämme varsin itsenäisesti. Päivät pitävät sisällään paperitöitä ja yhteydenpitoa asiakkaiden, urakoitsijoiden, hakkuusuunnittelijoiden (firmoissa), metsäkeskuksen ja oman talon toteutuksen kanssa sekä tietenkin metsäkäyntejä.

Metsäkäyntien pituus riippuu todella paljon kulloisestakin työtehtävästä. Toisinaan piipahdetaan katsomassa jotain pientä yksityiskohtaa. Joskus taas käytetään tunteja tilakäynnillä, kun tutkaillaan suurempia kokonaisuuksia. Ajantasaiset metsäsuunnitelmat tukevat kaikkea metsässä tehtävää työtä, niin metsänomistajan kuin meidänkin näkökulmastamme.

Töissä mukana kulkee oma koira, jolle ei paljon kelillä olekaan väliä; aina on hyvä keli suunnata metsään ja rypeä vähän vaikka ojassa samalla. 


Kerro joku metsämuisto tai tapahtuma metsässä, joka on jäänyt mieleen? Mitä metsä sinulle merkitsee?

Metsämuisto; tähän olisi vaikka, miten monta tarinaa ja sattumusta kerrottavaksi. Mutta kerron yhden harvinaisimmista.

Olimme tilakäynnillä isännän kanssa ja kuljimme vanhassa kuusikossa mäenlakea pitkin. Rinteen lähtiessä laskemaan puusto muuttui nuoremmaksi 02-03 kehitysluokan rajamailla olevaksi männiköksi. Jutustelimme siinä kävellessä riistanhoitoon liittyvistä asioista, koska tämä kyseinen maanomistaja on varsin innokas metsästäjä ja riistanhoitaja. Hänellä on omalla tilallaan riistan ruokintapaikkoja, nuolukiviä ja muutama kamerakin. Pääsimme mäen lakipisteeseen ja maanomistaja viittasi kädellään pysähtymisen merkiksi. "Katso tuonne puunrungolle, onko tuo näätä?" -hän kuiskasi. Jäätiin molemmat tuijottamaan vaaleanharmaata, noin 30 cm:n pituista hahmoa männyn rungolla. Ei oikein nähnyt kunnolla, joten hiivittiin lähemmäksi. Kaivoin samalla puhelimen taskusta kuvaamista varten, käytössä taisi silloin olla aivan ensimmäisiä näppäinpuhelimia, joissa oli kamera. Päästiin noin 40 metrin päähän puusta ja nappasin ensimmäisen kuvan. Ja tunnistettiin karvainen olio ilveksen pennuksi. Hetken aikaa seistiin ihan hiljaa paikoillaan ja etsittiin katseella emoa. Taitaisi olla aika perääntyä. Sitten huomattiin toinen, saman kokoinen harmaa "mytty" viereisessä männyssä. Kappas, toinenkin pentu. Se makasi kiepillä, kuin kotikissa, männyn oksakiehkurassa. Nyt päätettiin perääntyä, ennen kuin emo tulisi meille kertomaan, että häipykää.

Sain kuvat molemmista pennuista, joskin nuo kuvat ovat tainneet aikojen saatossa kadota bittiavaruuteen.

Ajankohtaista metsässä juuri nyt? Mitä vinkkejä antaisit metsänhoitoon?

Metsässä ajankohtaista juuri nyt; hoitotyöt. Puukauppa ja maailma ympärillä elää ja heittelehtii. Metsänomistaja voi huolehtia siitä, että oma metsä voi hyvin ja puut kasvavat. Jos on tarve raivata, niin raivataan. Jos taas harventaa, niin harvennetaan. Jos on tarve uudistaa, niin uudistetaan.

Parasta puunhintaa voidaan toki odotella ja ennustuspalloista kurkistella, mutta puun kasvun varmistamiseen ei tarvita taikatemppuja. Hoidetaan metsät, siihen meillä suomalaisilla on pitkä kokemus ja mitattua tietoa eniten maailmassa. Arvostetaan sitä tietoa ja taitoa pitämällä metsistämme huolta.

Kasvukuntoiset puut tuottavat rahallista, henkistä ja ilmastollista hyvää niin maanomistajalle itselleen kuin koko ympäröivälle yhteiskunnalle. 

Ota yhteyttä, niin sovitaan metsäkäynti!

Katri Ihalainen
Metsäasiantuntija
Puukauppa- ja metsäpalvelut, metsänomistajien neuvonta

p. 044 511 2017
katri.ihalainen@mhy.fi

Savonrannan toimisto
Kolmitähkäntie 13
58300 Savonranta

Toimialue: Kirvesmäki, Rönkönvaara, Lapinlahti, Säimen, Hyvölänniemi, Leivonmäki, Sönkkä, Hankavaara, Viitalahti, Ruokoniemi

Tilaa yhdistyksen uutiskirje

Tilaa yhdistyksen uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen, saat sähköpostiisi tiedotteita tapahtumistamme, ajankohtaisista metsäuutisista sekä puukauppatilanteesta ja puun hinnasta.

Tilaa uutiskirje

2024 © Metsänhoitoyhdistykset