Jäsenyys 2021: Usein kysyttyä

Täältä löydät usein kysytyt kysymykset liittyen Metsänhoitoyhdistyksen jäsenyyteen. Mikäli et löydä vastausta täältä, ole yhteydessä etelasavo(a)mhy.fi tai soita p. 015 357 4000.

Metsänhoitoyhdistykset uudistivat jäsenyytensä, mikä muuttuu?

Tärkein tieto on se, ettei sinun tarvitse tehdä mitään: Jäsenyys jatkuu kuten aiemminkin!

Jäsenmaksujärjestelmä uudistuu valtakunnallisesti. Kehitämme yhdistysten toimintaa ja uudistamme myös jäsenrekisterijärjestelmän ja jäsenmaksurakenteen.
Metsänhoitoyhdistykset ottavat uudistuksen myötä käyttöönsä asteittain myös uuden metsänomistajan extranetin, OmaMetsän. OmaMetsä avautuu keväällä 2021 ja on käytössä täydessä
laajuudessaan loppuvuonna 2021.

Aiemmin metsänhoitoyhdistyksen jäsenet ovat maksaneet metsänhoitoyhdistyksen jäsenmaksua, jonka jälkeen metsänhoitoyhdistykset ovat tilittäneet edunvalvontamaksun osuuden MTK:lle. Nyt järjestöuudistuksessa nämä kaksi maksua eritellään metsänomistajalle avoimuuden takaamiseksi. 

Merkittävin muutos on myös se, että mikäli olet useamman metsänhoitoyhdistyksen jäsen, saat jatkossa vain yhden jäsenlaskun ja -kortin. Myös edunvalvontamaksun maksat tällöin yhden kerran. Jos olet lisäksi paikallisen MTK:n tuottajayhdistyksen jäsen, niin edunvalvontamaksun perusosa (12 €/jäsen) tarvitsee maksaa vain kerran. Jatkossa metsähehtaariperusteinen jäsenmaksu tulee ainoastaan metsänhoitoyhdistyksen jäsenyyden kautta. Aiemmin metsähehtaarit olivat perusteena myös osin tuottajayhdistyksien jäsenmaksuissa.

Aiemman hehtaariperusteisen maksun myötä siirrymme portaittaiseen jäsenlaskutukseen. 

Jäsenlasku ja jäsenkortti saapuvat samaan tapaan kuin aiemminkin. Otamme myös käyttöön yhteistyössä MTK:n kanssa Oiva-jäsenmaksurekisterin, jossa metsänomistaja pääsee katsomaan tietojaan, tekemään osoitteenmuutoksia sekä valitsemaan sähköisen ja paperilaskun väliltä. Jatkossa jäsenkortti on paperisen lisäksi sähköisessä muodossa. Uusi Oiva-jäsenrekisteripalvelu avataan alkuvuonna 2021.

Mikä on edunvalvontamaksu?

Mhy-jäsenmaksulla ja edunvalvontamaksulla puolustamme metsänomistajien oikeuksia niin paikallisesti, maakunnallisesti, kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Tätä ei muilta metsäpalvelujen tarjoajilta saa. Teemme metsänomistajien hyväksi mm. vaikuttajaviestintää, metsäasiantuntijoiden koulutusta sekä tarjoamme erityisosaamisen niin puukauppa-, luonnonhoito- kuin kaavoitusasioissa.

Edunvalvonta on esimerkiksi sitä, että MTK Metsälinjan asiantuntijan lausunto saa maakuntakaavan pakkosuojelumerkinnät kääntymään vapaaehtoiseksi suojeluksi tai rajauksen muotoutumaan niin, että kaavan vaikutuksia vähentämättä metsänomistajan oikeusturva säilyy. Edunvalvontaa on myös se, että paikallinen metsäasiantuntija on kärryillä metsänomistajan oikeuksista vaikkapa puukauppa-asioissa, niin että metsätalouden kannattavuus nousee.

Kannattaako olla jäsen?

Ehdottomasti! Sitä kautta varmistat palvelujen saannin sekä tutun asiakassuhteen ja tuttujen toimijoiden säilymisen.

Miten jäsenyys minua käytännössä hyödyttää?

Saat palvelumme jäsenhintaan ja laajan MTK Hankinnat -etutarjonnan käyttöösi. Saat käyttöösi koko organisaatiomme osaamisen kustannustehokkaasta metsänhoidosta, puukaupasta, edunvalvonnasta sekä kattavasta metsäviestinnästä. Sertifioimme metsäsi. Pidämme puoliasi niin lähikunnissa kuin kansallisesti ja kansainvälisesti. Kulunut vuosi on osoittanut, että metsänomistajien omaisuudella olisi paljon muitakin ottajia, mutta vain harva on puolustamassa. Onko sinulla varaa jäädä pois?

Mitä erityistä metsänhoitoyhdistyksessä on?

Me olemme yksityisten metsänomistajien yhteenliittymä - ainoa Suomessa, joten ajattelemme puolueellisesti metsänomistajan etua.

Metsänhoitoyhdistys on ainoa toimija, joka:
- kilpailuttaa puukauppasi, niin että saat parhaan mahdollisen hinnan
- valvoo korjuun
- auttaa paikallisesti edunvalvontatilanteissa (maankäyttö, riistakysymykset, kaavoitus...)
- tekee töitä metsänomistajan etujen eteen, koskee se sitten Suomen lainsäädäntöä tai EU:ta.

Entä jos eroan metsänhoitoyhdistyksestä?

Jos haluat tavata tuttua metsäasiantuntijaasi, hoitaa puukaupan mahdollisimman hyvin tai saada käyttöösi luottometsurimme, niin ainoa hyvä vaihtoehto on jatkaa jäsenenä, sillä jatkossa vain jäsenet saavat palvelumme jäsenhintaan. Jäsenille lähetämme lehden neljä kertaa vuodessa ja he ovat metsätiedotuksemme piirissä.

Mikäli kuitenkin haluat erota, Metsänhoitoyhdistyksen säännöt ohjeistavat näin: "Jos jäsen haluaa itse erota, tehköön siitä kirjallisen ilmoituksen hallitukselle taikka sen puheenjohtajalle. Eroaminen astuu voimaan heti, mutta jäsen on velvollinen maksamaan jäsenmaksun eroamisvuoden loppuun saakka."

Mitkä ovat jäsenmaksun perusteet Metsänhoitoyhdistys Etelä-Savossa?

Mhy Etelä-Savon valtuusto päätti 17.12.2020 kokouksessaan jäsenmaksun rakenteen ja jäsenmaksut. Alla olevasta taulukosta näet maksun suuruuden ja muutamia poimintoja valtakunnallisista jäseneduista.