Tuleeko sinusta metsän taloustaitaja?

18.6.2020

Uusi metsäalan ammattitutkintokoulutus käynnistyy ensi syksynä (1.9.2020) Työtehoseurassa. Metsän taloustaitaja-koulutus valmentaa metsätalousyrittäjän ammattipätevyyteen, joka osoitetaan näyttötutkinnossa. Painotamme koulutuksessa vahvasti metsäalan yrittäjyyttä ja kannattavaa metsäomaisuuden hoitoa.

Metsätalousyrittäjä synnytti aiemmin mielikuvan hankintahakkuita tekevästä, isännänlinjan puunkorjuun käytännön osaajasta. Nykyisin tämä kuva on muuttunut melkoisesti, ja keskeisiä taitoja metsätaloudessa ovat esimerkiksi puukaupan kilpailuttaminen, metsänhoitopalvelujen hankkiminen ja sähköisen metsävaratiedon hallinta. TTS:n Metsän taloustaitaja -ammattitutkintokoulutus antaa hyvät valmiudet suunnitella, kasvattaa ja hoitaa talousmetsiä monipuolisesti ja kannattavasti.

 

Koulutus soveltuu metsänomistajille, metsuri- ja metsäpalveluyrittäjille sekä metsäalan yrittäjyyttä suunnitteleville ja kaikille metsätalouden kannattavuudesta kiinnostuneille. Koulutus toteutetaan monimuoto-opetuksena, jossa pääpaino on itsenäisissä verkko-opinnoissa ja omassa tai vieraan metsässä tapahtuvassa harjoittelussa. Koulutuksen kokonaiskesto on noin 16 kk, ja tämä tarkentuu henkilökohtaisen opintosuunnitelman laadinnan yhteydessä.

 

Koulutuspaikkana on TTS / Rajamäki, mutta koulutukseen voi osallistua kauempaakin, koska se toteutetaan valtaosin monimuoto-opetuksena, jossa pääpaino on itsenäisissä verkko-opinnoissa ja omassa tai vieraan metsässä tapahtuvassa harjoittelussa. Käytännössä lähiopetusta on 1-2 päivää kuukaudessa, ajoittuen perjantai- ja lauantaipäiviin. Lähiopetusluentoja voi seurata myös etäyhteydellä.

 

Metsän taloustaitaja -koulutusta on osaksi rakennettu suositun Metsänomistajan Talouskoulun pohjalta, ja niinpä Talouskoulun suorittaneilla on mahdollisuus lukea hyväksi valtaosa opinnoistaan 1.9.2020 käynnistyvään Metsäalan ammattitutkintoon. Aiemmat opinnot huomioidaan henkilökohtaisen opintosuunnitelman laadinnan yhteydessä. Näin tutkinnon suorittaminen helpottuu Talouskoulun käyneillä opiskelijoilla.

 

Koulutuksen laajuus on 150 osaamispistettä (OSP), josta pakollisia tutkinnon osia on 120 OSP ja vallinaisia 30 OSP. Koulutukseen voidaan sisällyttää mm.

 

• talousmetsien luonnonhoitokortti

• suppea kasvinsuojelututkinto metsätaloudessa

• työturvallisuuskortti

 

Koulutuskokonaisuuden hinta opiskelijalle on 200 euron (ALV 0 %), ja lisäksi tulevat mahdollisten pätevyyskorttien viranomaismaksut.

 

Koulutukseen voit hakea TTS:n verkkosivuilta (https://www.tts.fi/koulutustarjonta/metsaala). Toimi nopeasti, sillä aloitamme syksyllä 2020 vain yhden ryhmän. Ota yhteyttä, niin kerron lisää koulutuksesta.

 

Arto Kettunen,

Kouluttaja ja metsäasiantuntija, TTS

arto.kettunen@tts.fi

p. 0500454017