Hiihtäjä Perttu Hyvärinen on Metsänomistajat -ketjun uusi yhteistyökumppani

17.1.2018

Hyvärinen rentoutuu mielellään raskaiden kisarupeamien jälkeen metsätöissä kotitilalla Riistavedellä. Silloin kun ehtii, hän opiskelee metsähoitajaksi Joensuussa. Syksyllä Hyvärisestä tuli myös metsänomistaja.

Hyvärisen hiihtoura alkoi tietenkin jo lapsena Riistavedellä. - Meitä oli semmoinen nuorten porukka, jossa minä olin nuorin, muut pari kolme vuotta vanhempia. Ei ollut oikein muutakaan harrastusta, joukkuepeliä ei saatu aikaiseksi, niin se hiihto oli aika itsestäänselvyys. Ja kun oli porukan nuorin ja aina vähän altavastaaja, tui sitten harjoiteltua vähän enemmän. Kultasompavalmennettaviin pääsin pari vuotta muita nuorempana mukaan ja nuorten maajoukkueeseenkin vuotta aikaisemmin, Hyvärinen muistelee.

Kansainvälisen menestyksen makuun Hyvärinen pääsi nuorten MM-kisoissa Otepäässä vuonna 2011, kun voitti 3 pronssimitalia. Aikuisten A-maajoukkueessa Hyvärinen on ollut mukana vuodesta 2014.

Matalikon kautta uuteen nousuun

Kausi 2017-18 alkoi Hyvärisen osalta mahalaskulla. Syksyn MC-kauden alla pidetyn Italian harjoitusleirin jälkeen kroppa antoi vahvoja viitteitä ylirasitustilasta. - Treenaaminen ei tuntunut hyvältä. Tai vaikka tuli tehtyä ihan hyvä harjoitus, ei tuntunut hyvältä. Keho ei palautunut ja unenkin kanssa alkoi olla ongelmia. Hyvärinen päätti jättää maailmancupin avauskisat väliin ja piti viikon verran täystaukoa treenaamisesta. Vuodenvaihteessa kisavauhtia kokeiltiin kansallisen tason kilpailuissa.

Lepo auttoi, ja tammikuun puolessa välissä Hakunilan SM-kisoissa Hyvärinen hiihti kaksi pronssimitalia. Mies oi silminnähden vapautunut ja onnellinen maalissa. - Kyllä, helpotti ja tuntui pirun hyvältä. EI tarvinnut lajia vaihtaa pilkkimiseen, kun vihdoinkin alkoi kulkea. Nyt ollaan taas vahvasti positiivisten asioiden kierteessä.

Seuraavana ohjelmassa ovat Planican ja Seefeldin maailmancupin osakilpailut. - Olympialaisiin pitää antaa vielä näyttöjä, homma on vähän kinthaalla, Hyvärinen veistelee.  - Toisaalta nälkä on kova, kun kisakausi on itsellä vasta oikeastaan alussa.

Metsätaloutta ja elämänfilosofiaa

Hyvärinen tekee mielellään yhteistyötä Metsänomistajat -ketjun kanssa. MTK:n yhteistyökumppani hän on ollut jo muutaman vuoden ajan. Maatilan pojalle maa- ja metsätalous ovat aina lähellä sydäntä. - Kotipaikka, metsätyöt, luonto ja maaseutu. Ne ovat minulle kaikki tosi tärkeitä. Parasta on, kun pääsee rankan treenileirin jälkeen vähäksi aikaa kalastelemaan, metsästämään tai vaikka istuttamaan metsää, Hyvärinen kertoo.

Omalla metsäpalstallaan Hyvärinen ei ole ehtinyt vielä varsinaiseen työn touhuun. - Nautinnon kautta olen lähtenyt liikkeelle: Nokipannukahvit on juotu, metsällä käyty ja kaikenlaista suunnittelupuolen katselmusta tehty. Keväämmällä kisakauden jälkeen olisi jotain pientä ennakkoraivausta varmaankin tarvetta tehdä, Hyvärinen muotoilee.

Kaiken kilpailuhässäkän ja menestyspaineiden keskellä Hyvärisellä on hommaan silminnähden positiivinen ja humoristinen ote. Hakunilan SM-kisojen maalissa hän järjesti kunnon shown. Toisaalta, sanavalmiista miehestä löytyy yllättävän syvällistä filosofista ulottuvuutta. - Pitää osata nauttia myös matkasta, ei vain päämäärästä, Hyvärinen pohtii, kun keskustelemme kilpailuista ja tavoitteista. Tämä on hyvä muistaa arjen touhuissa itsekin.

 

Anne Rauhamäki