Vuoden pimein aika – maastovaatteiden värillä on väliä

Valtakunnallinen

Mhy blogi pimeä syksy

Elämme vuoden pimeintä aikaa. Päivät lyhenevät lyhenemistään ja kellojakin siirrettiin jälleen tunti kesään päin, eli illan hämärä tulee entistäkin aikaisemmin. Siksipä kirjoittelenkin seuraavat kappaleet näkyvyydestä, sillä hämäryydestä huolimatta jokaisen meistä tulisi tulla nähdyksi.

Väriä päälle maastoon

Syksy on tuonut metsään ja metsäteille marjastajien ja ulkoilijoiden lisäksi myös metsästäjät. Oman turvallisuuden tähden on hyvä käyttää näkyvää vaatetusta maastossa liikuttaessa. Koskaan kun ei tiedä, jos oma kulkureitti risteää metsästystilanteen kanssa. Valpas liikkuja huomaa mahdollisen metsästystilanteen tutkapannallisesta koirasta, iloisesta haukunnasta tai yllättävästä liikenneruuhkasta metsätiellä. Harmillisesti ulkoiluvarusteiden värit eivät yleensä erotu maastossa edukseen, vaan lisävarusteena niihin on hyvä lisätä huomioliivi tai vähintäänkin iloisen värinen päähine.

Näy hakkuutyömaalla ja noudata vierailuohjeita

Hämäryys ja vähenevä päivänvalo eivät myöskään helpota vierailijan havaitsemista hakkuutyömaalla. Kun kuljettaja on keskittynyt työhönsä voi puskan takaa saapuvan vierailijan näkeminen olla haastavaa. Vaaratilanteita syntyy kun mennään liian lähelle konetta, eikä tunneta koneen työskentelytapoja. Heijastimet ja näkyvä vaatetus auttavat tässäkin asiassa, mutta paras varotoimi on ennakointi! Hakkuusopimuksen liitteenä on yleensä työmaan turvallisuusohjeet, jotka on syytä lukaista läpi. Hakkuutyömaan varastopaikalla on työmaataulu, jossa ovat varoetäisyydet ja tärkeimpänä tietona puhelinnumerot työkoneisiin. Kohteliasta on ilmoittaa puhelimella saapuvansa työmaalle, jolloin kuljettajat osaavat varautua vierailuun ja huomioida vierailijan. Turvallisin lähestymissuunta on koneen takaa jo tehdyn alueen puolelta.

Anna puuautolle tilaa metsätiellä

Oman kokemukseni mukaan kaikkein jännittävintä varsinkin hämärässä, mutta myös valoisassa on kohdata puuauto kapealla metsätiellä. Nämä 25 metriä pitkät teiden jättiläiset eivät nimittäin peruuta varsinkaan täydessä lastissa! Jalankulkijan tulee kuormaavan puuauton ohituksessa käyttää suurta varovaisuutta ja parasta onkin suorittaa ohitus reilusti metsän puolelta. Kuormaamisesta voi tippua oksia ja pahimmassa tapauksessa pölli päähän jos menee liian lähelle. Autoilijalle puuauton kohtaaminen voi olla ikimuistoinen, varsinkin jos omasta autosta ei löydy väistämiseen tarvittavaa pakkia ja peruutustaidot ovat ruosteessa. Onneksi puuautot jättävät teiden risteyksiin puhelinnumerolla varustetut kolmiot, joten voihan arveluttavassa tilanteessa soittaa puuautoon ja varmistaa turvallisen kohtaamisen.

Näillä mietteillä ja vinkeillä toivottelenkin metsänomistajille ja muille luonnossa liikkujille hyvää syksyn jatkoa ja turvallista talven odotusta! Pysytään näkyvissä!

Taina Kekkonen bloggaa

Taina Kekkonen

Metsäasiantuntija Mhy Etelä-Savo

Olen Mhy Etelä-Savon metsäasiantuntija ja toimistopaikkani on Mikkelin toimistolla. Keväällä 2013 teimme kotitilallani sukupolvenvaihdoksen, jonka seurauksena olen päässyt maa- ja metsätalouden harrastajaksi sanan varsinaisessa merkityksessä.

Liittyvät blogaukset

 1. Kasvatetaan yhdessä taimikostasi vahva metsä - Metsänhoitoyhdistys

  Taimesta tukkipuuksi

  Mikko Syri, MTK

  Mikko Syri

  Valtakunnallinen

  Suomalainen perhemetsätalous on arvokas ja vaalimisen arvoinen! Vahvistetaan tunnesidettämme metsiimme. Ollaan ylpeitä omastamme ja pidetään metsät mukana elämämme eri vaiheissa.

  Lue lisää
 2. Jouluntuoksua metsänhoidollisesta kuusesta

  Jouluntuoksua metsänhoidollisesta kuusesta

  Juho Ikonen MTK

  Juho Ikonen

  Valtakunnallinen

  Joulukuusi ja havut luovat kotiin joulutunnelmaa ja kepeää mieltä. Hyvä valinta joulupuuksi on niin sanottu metsänhoidollinen kuusi, joka tulisi joka tapauksessa kaadetuksi osana taimikonhoitoa tai sähkölinjan reunametsänhoitoa.

 3. Metsätilan sukupolven vaihdos

  Metsätila sukupolvelta toiselle

  Jouni Tiainen

  Jouni Tiainen

  Valtakunnallinen

  Metsätilalle on matkaa ja olisi sopiva hetki siirtää tila seuraavalle sukupolvelle. Miten toimia tasapuolisesti, kun vain yksi lapsista on kiinnostunut metsien hoitamisesta? Miten auttaa eri elämän vaiheissa eläviä lapsia taloudellisesti?

2023 © Metsänhoitoyhdistykset