Työharjoittelua metsätilalla

Ida Haataja 05.6.2020

Pääsin keskiviikkona 3.6.2020 Anne Rauhamäen tilalle Hollolaan. Sain heti ensimmäisenä tutustua Annen metsäalueisiin tietokoneen kautta, jotta sain jonkinlaista käsitystä, että minne ja minkälaisia töitä olemme menossa tekemään.

Raivaussahan teroitusta

Ryhdyimme hommiin ja aluksi pääsin teroittamaan raivaussahaa kuntoon. Tehtävä ei ollut niin helppo kuin ajattelin, koska oikeanlaisen kulman saaminen viilaan oli hieman hankalaa, mutta pikkuhiljaa sekin lähti sujumaan. Tutustuin myös muutamaan muuhun metsätyökaluun, kuten esimerkiksi vesuriin.

Raivausta

Suuntasimme seuraavaksi kohti metsäaluetta pienen ajomatkan päähän, jossa ryhdyimme raivaamaan pihlajia rauduskoivujen seasta. Pääsin käyttämään raivaussahaa ja se sujui ihan hyvin, vaikka jotkin oksat jumittivatkin terän muutamaan otteeseen. Pääsin myös käyttämään pihlajien katkomiseen pienempää välinettä, jota kutsutaan raivaveitseksi. Sen käyttö oli hieman vaikeaa, sillä moni pihlajista joita yritin katkoa, ei ollut tarpeeksi kiinteästi maassa kiinni, jolloin en saanut niistä tarpeeksi tukevaa otetta.

 

 

Taimikon tiheyden arviointia

Lähdimme tämän jälkeen syömään itsetehtyjä hirvi-lihapullia. Kun ruoka oli syöty, menimme 2,5m pitkän onkivavan kanssa arvioimaan kuinka tiheästi taimikot kasvavat. Kävimme ensin tarkistamassa rauduskoivujen tilanteen. Homman ideana oli seistä jossakin kohtaa aluetta, pyörittää ongenvapaa vaakatasossa ympyrässä ja laskea haluttujen puulajien määrä. Kun ympyrän säde on n. 2,5m koko ympyrän pinta-alaksi tulee suurin piirtein 20m². Yksi taimi ympyrässä siis vastaa suunnilleen 400 tainta hehtaaria kohden.  Ympyrän sisälle jäävien rauduskoivujen toivottava määrä oli tässä tapauksessa noin 5. Kävimme onkivavan kanssa rauduskoivujen sekä mäntyjen taimia läpi. Männyt olivat jo korkeampia, joten onkivavan kanssa taiteilu niiden seassa oli hieman vaikeaa, koska vapa otti milloin mihinkin oksaan kiinni. Koivut olivat vielä ihan pieniä, joten ongelmaa ei esiintynyt siellä.

Traktorilla ajelua

Pidimme kahvitauon ennen kuin ryhdyimme ahertamaan päivän viimeisen tehtävän parissa, joka oli puiden halkomista. Pääsin ajamaan traktoria, jonka perässä halkomakone oli! Montaa vipua ja muuta välinettä piti säätää, mutta pienen säädön jälkeen pääsimme liikkeelle. Alku oli hieman hatara, mutta traktorin ajaminen oli kiva kokemus, vaikka matka (tai vauhti) ei ollutkaan päätä huimaava.

Polttopuiden tekoa

Loppupäivän teimme polttopuita halkomakoneella sekä kuusi -että koivupölleistä. Päivä oli ihanan lämmin ja aurinkoinen. Kaikki päivän tehtävät olivat mielenkiintoisia sekä kivoja ja oli hienoa päästä ajamaan traktoria ja käyttämään raivaussahaa ihan ensimmäistä kertaa!

 
 

Vantaalainen metsävisassa menestynyt luonnonystävä, joka tutustui metsäalaan mtk:n metsälinjalla.