Taidanpa olla halkoholisti!

Taina Kekkonen 29.6.2020

Muistatte varmaan, kun kerroin edellisessä blogissani marraskuussa tehdystä ensiharvennuksesta. Hyvän korjuujäljen lisäksi puunkorjuusta jäi käteen myös noin 50 m3 koivukuitua polttopuuksi.  Isännän tai emännän polttopuiden teosta kannattaa sopia jo hakkuuta suunniteltaessa metsäasiantuntijan kanssa, jotta kaikki käytännön asiat tulevat huomioitua. Konehakkuun yhteydessä puut tulevat tienvarteen ilman hikeä ja suurempaa ajanmenekkiä. Bonuksena vielä, että puiden kuori rikkoutuu karsimaterissä moottorisahalla tehtyä aisausta enemmän, joten rangat alkavat kuivaa jo ennen halkomista.

Halkoholismia – mitä se on?

Maaliskuulla facebookin valtasi ilmiö nimeltä Halkoholismi. Ilmiö ylitti myös valtakunnan uutisten uutiskynnyksen. Halkoholismissa on kyse polttopuiden hamstrauksesta ja mielihyvän saavuttamisesta polttopuiden teon myötä. Taidanpa olla siis halkoholisti!

Mikäs sen parempi tuparilahja kuin kuorma klapeja!

Meillähän ei siis periaatteessa ollut tarve uusille polttopuille, sillä talon lämmityskattila alkaa olla vaihtokunnossa ja maalämpöön siirtymistä on puhuttu usein. Kuitenkin olemme innokkaita saunojia ja keittiössä on talvella ahkerassa käytössä oleva leivinuuni. Polttopuiden menekki on siis ollut melko runsasta. Ylivuotisia ja sitäkin vanhempia polttopuita on runsaasti vielä varastoissa, mutta kuten äitini on minulle opettanut, on kuivia puita oltava reilusti. Ja useinhan siinä käy niin, että joltain muulta (tuttavat ja sukulaiset) ne kuivat puut loppuvat kuitenkin kesken lämmityskauden, joten kysyntään on hyvä pystyä vastaamaan hädän hetkellä. Tai mikäs sen parempi tuparilahja onkaan kuin kuorma klapeja!

Tarkoin on harkittava, kuinka paljon tehdään kattilapuita, leivinuunipuita ja saunapuita

Klapien teon käytännön toteutus onkin sitten jo hyvää suunnittelua vaativa projekti. Kun tuollaista vähän isompaa kasaa alkaa pilkkoa tarvitaan tehokas kone ja hyvä logistiikka, jotta työhön ei kulu suhteettoman paljon aikaa. Tarkoin on harkittava, kuinka paljon tehdään kattilapuita, leivinuunipuita ja saunapuita. Lisäksi klapien varastointiin on kiinnitettävä huomiota, jotta ekologinen ilmakuivaus onnistuu parhaalla mahdollisella tavalla. Homehtumisriskiä vähennetään hajauttamalla varastot eripuolille tiluksia ja käyttämällä erilaisia varastointipaikkoja.  

www.mhy.fi/blogi
Ekologinen ilmakuivaus ja ampiaisten mieleen oleva ötökkähotelli.

Halkoholistin varastoissa on vara valita erilaisia vuosikertoja

Harmillisesti puiden pilkonta jäi verrattain myöhään tänä vuonna, mutta onneksi halkoholistin varastoissa on vara valita erilaisia vuosikertoja ja puulaatuja kuhunkin uuniin sopivaksi. Ja jos kesälomalla haluaa harrastella halkomista, niin onneksi navetan taakse jäi vielä pientä kesäpuuhaa.

www.mhy.fi/blogi
Koneella kevyesti. Rangat syötettiin klapikoneeseen kuormaimella. 

www.mhy.fi/blogi
Hajautettua varastointia. Vanha kärri uusiokäytössä ja klapisäkit taustalla.

www.mhy.fi/blogi
Vähän jäi kesälomaksikin. Vajaa häkki odottaa täytettä kevään urakan jäljiltä.

Kuvat: Taina Kekkonen

Seuraa Tainan omien metsien hoitoa blogeista:

Olen Mhy Etelä-Savon metsäasiantuntija ja toimistopaikkani on Mikkelin toimistolla. Keväällä 2013 teimme kotitilallani sukupolvenvaihdoksen, jonka seurauksena olen päässyt maa- ja metsätalouden harrastajaksi sanan varsinaisessa merkityksessä.