Suomalaisen puun asialla jo 25 vuotta

31.7.2020

Suomen Metsäsäätiön perustamisesta tulee kuluneeksi 25 vuotta syyskuussa 2020. Alusta asti toiminta on perustunut metsänomistajien vapaaehtoiseen menekinedistämismaksuun, jonka turvin on voitu rahoittaa monipuolisesti metsäelinkeinoa tukevia kohteita niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Puun ostajat lahjoittavat puukaupan yhteydessä aina myyjän kanssa samansuuruisen summan, jolloin lahjoitus tuplaantuu.

Metsäsäätiö rahoittaa erilaisia kohteita metsäelinkeinon hyväksi

Lahjoitusten lisäksi tärkeitä ovat kiinnostavat rahoituskohteet. Metsäsäätiön apurahahaku on auki ympäri vuoden ja kuka tahansa voi hakea apurahaa metsäelinkeinoa edistäviin hankkeisiin. Metsäsäätiön apurahoja on myönnetty tähän mennessä yli 2 000 kappaletta ja lista kasvaa koko ajan. Seuraavaksi esimerkkejä työstämme lasten ja nuorten parissa sekä puurakentamisen ja metsäviestinnän edistämisessä.

Koululaiset metsään apurahan turvin

Metsäsäätiön ja 4H-järjestön yhteinen taival on ollut pitkä. Metsäsäätiön kuljetusapuraha on mahdollistanut järjestön paikalliset metsäretket ympäri Suomen useiden vuosien ajan. Tapahtumia ovat olleet esimerkiksi koululaisten metsäpäivät, tutustumisretket puunjalostuslaitoksiin sekä metsäteemaiset kerhot. Tavoitteena on herätellä lasten ja nuorten kiinnostusta metsiin monipuolisten metsätapahtumien muodossa, joihin osallistuu vuosittain yli 30 000 lasta ja nuorta.

Puurakentamisessa mukana jo pitkään

Sibeliustalo Lahdessa on eräs tunnetuimmista Metsäsäätiön puurakennushankkeista. Tämän taidelaitoksen inspiraationa on toiminut ympäröivä luonto, metsät ja järvet, mikä näkyy puun vahvana läsnäolona kaikkialla rakennuksessa. Lämpiön sisätilassa voi tuntea olevansa oksiston katveessa. Konserttisalin akustiikkaa pidetään kansainvälisestikin tasokkaana. Arkkitehtien Hannu Tikan ja Kimmo Lintulan suunnittelutyön lisäksi puumateriaalilla kerrotaan olevan vaikutuksia salin lämpimään ja nautinnolliseen sointiin. Alla kuva Sibeliustalosta.

Menekinedistämismaksua käytetään myös suomalaisesta metsästä ja metsäalasta viestimiseen

Toivottavasti kaikki ovat törmänneet kesän aikana televisiossa, somessa tai bussipysäkeillä vihreän sävyihin, kuusen oksiin ja metsäisiin faktoihin. Metsien Suomi -viestintähanke on pyrkinyt tuomaan esille metsien monet mahdollisuudet, jotka ovat elämässämme läsnä joka päivä. Arjessa helposti unohtuu, että Suomi on tosiaankin metsien maa ja että ketsupissakin on puuta. Kampanjassa on mukana koko metsäala muistuttamassa siitä, että metsä on kaikessa mukana. 

Metsäsäätiön perusperiaatteet ovat yhä samanlaiset kuin 25 vuotta sitten, mutta toiminta kehittyy vuosi vuodelta. Metsäsäätiö on aktivoitunut Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä ja näissä kanavissa pyrimme kertomaan lisää hankkeistamme. Tule seuraamaan yhteisen työmme tuloksia ja osallistu Metsäsäätiön tarinaan jakamalla kuvasi tunnisteilla #metsäsäätiö #metsäelinkeino #lupakukoistaa #rastiruutuun.

Kiinnostuitko, miten voit tukea Metsäsäätiön toimintaa? Tutustu lahjoittamiseen Puun myynti -sivullamme >>