Reippahasti käypi askeleet – nimittäin joulukuusen etsintään

Valtakunnallinen

Joulukuusi

Taatto, taatto läksi innoissaan, joulukuusen, kuusen hankintaan; latva saapi tähtösen, oksat kaikki, tiedät sen, paljon kynttiöitä!”

Näin sanotaan vanhassa ruotsalaisessa Sigrid Sköldberg-Petterssonin kirjoittamassa joululaulussa. Tottahan se on, että joulukuusta lähdetään etsimään aina yhtä toiveikkaana, mutta oletteko samaa mieltä siitä, että todellisuus voi olla aivan jotain muuta?

Metsänomistaja kuusenhakumatkalla omassa metsässä

Todellisuutta on se, että moni joulukuusen etsijä muistaa kesän marjareissullaan nähneensä oikean valioyksilön, mutta ehkäpä syksyn pimeys on tehnyt muistille tehtävänsä, sillä eihän kuusi ole enää ollenkaan samassa paikassa tai yhtä tuuhea kuin aiemmin, eivätkä hennot oksat kestä kynttilöiden painoa! On siis jatkettava etsimistä.

Joulukuusen etsintä voi käydä myös hyvästä kuntoilusta ja useinhan siinä käy niin, että kuusta etsitään ”haaroja myöden hangessa” ja tietenkin se paras kuusi on jyrkän mäen alla ja ainakin kilometrin päässä lähimmästä auratusta tiestä. Jos oikein hyvä tuuri käy, niin kuusen lisäksi on hangessa kannettava myös raajarajoittunut koira, seurankipeä kissa tai väsähtänyt lapsi. Kyllä muuten käy kuntoilusta!

Yksimielisiä voinemme olla myös siitä, että aina ne parhaat kuuset ovat naapurin puolella? Tämä pätee ainakin siinä tilanteessa, kun ajelee autolla tietä myöden ja lunta on ”haaroja myöten”. Kaikki naapurin ojanpenkalla kasvavat kuuset ovat paljon paremman näköisiä kuin omat! Vaatii suurta itsehillintää olla menemättä helpoimman kautta. Vai josko sittenkin soittaisin naapurille hyvän joulun toivotuksen ja kysäisisin metsänhoidollisesti valittua joulukuusta siinä samalla?

Toisinaan voi käydä kuten Metsolan perheen joulujaksossa

Kun kuusi on saatu tuotua sisälle, niin saattaahan siinä käydä perinteiset, eli huonekorkeus on metsässä muistettu väärin. Ei auta kuin lyhentää tyvestä, joka taas saa hyvin kasvaneen latvan näyttämään entistäkin pidemmälle. Toisinaan voi käydä kuten Metsolan perheen joulujaksossa vanha isäntä Antti totesi ” toispuoleinen, mikä toispuoleinen”. Luonnollisesti metsässä voi kasvaa myös tilaa säästäviä kuusia, sehän on vain katsantokannasta ja sijoittelusta kiinni.

Talvisilla retkillä metsään luodaan muistoja

Vaikka joulukuusen hankinta tai etsintä voivat olla suuria seikkailuita, niin siinä samallahan tehdään muistoja, joita muistellaan vielä vuosikymmenienkin päästä. Retki talviseen metsään joulun alla voi olla erityisesti perheen pienimmille sopivasti toteutettuna elämysrikas seikkailu ja luontosuhdetta vahvistava kokemus. Muistakaahan hyvät eväät!

Muistettakoon vielä, että oli kuusi millainen muotovalio tahansa, niin yhtä hyvälle ne kaikki silti tuoksuvat ja tuovat tullessaan joulun tunnelman mukanaan. Seuraavana jouluna voikin sitten olla jo metsässä se merkattu kuusi, jota on ehkä jo leikattu parina edellisenä vuotena.

Rauhaisaa joulunaikaa!

P.S. Joulukuusen voi hakea metsästä vain metsän omistaja. Joulukuusen valintaan voi suunnata myös joulukuusikauppiaan luo, valmiiksi aurattua tietä pitkin.

Taina Kekkonen bloggaa

Taina Kekkonen

Metsäasiantuntija Mhy Etelä-Savo

Olen Mhy Etelä-Savon metsäasiantuntija ja toimistopaikkani on Mikkelin toimistolla. Keväällä 2013 teimme kotitilallani sukupolvenvaihdoksen, jonka seurauksena olen päässyt maa- ja metsätalouden harrastajaksi sanan varsinaisessa merkityksessä.

Liittyvät bloggaukset

 1. Metsänomistajaperhe

  Metsävähennys – avain sukupolvenvaihdoksen verohyötyihin

  Metsäjuristi Ulla Pakarinen

  Ulla Pakarinen

  Valtakunnallinen

  Metsävähennys on metsänomistajalle huomattava verosuunnittelun väline ja veroetuus. Sukupolvenvaihdoksen yhteydessä metsävähennyksen merkitys korostuu, kun luopujan tarpeisiin sisältyy rahantarvetta.

  Lue lisää
 2. Samasta puusta

  Samasta puusta

  Anne Rauhamäki

  Valtakunnallinen

  Kun ylioppilaaksi kirjoitin ja sain opiskelupaikan, vannoin, etten enää pieraisekaan tänne peräkylän suuntaan. Sitten sitä jotenkin tasaantui ja järkiintyi ja kaikenlainen juureva oleminen, asuminen ja tekeminen alkoivat kiinnostaa.

 3. Onko väliä, kuka omistaa suomalaismetsät?

  Onko väliä, kuka omistaa suomalaismetsät?

  Mikko Tiirola

  Valtakunnallinen

  Eikö ole hyvä, että omistukset siirtyvät niille, joita metsäsijoittaminen kiinnostaa? Eivätkö sijoittajaomisteiset metsät varmista sitä, että puuta tulee markkinoille passiivisia perikuntia paremmin? Eikö se ole pelkästään hyvä, että metsämaan arvo kirii ylöspäin?

2024 © Metsänhoitoyhdistykset